Япония награди проф. Жени Захариева с „Орден на изгряващото слънце”

Проф. Жени Захариева с японски императорски орден на „Изгряващото слънце – Златни лъчи с лента”

С Императорски орден и почетна грамота бе удостоена видната пианистка проф. Жени Захариева. Изключителното признание й бе връчено лично от посланика на Япония у нас Н.Пр. Масато Ватанабе. 
Решението за тази престижна награда е било взето още миналата година на 3 ноември, когато в Япония се отбелязва Денят на културата. Тогава правителството на Япония е оповестило своето решение да награди с високото държавно отличие: “Орден на Изгряващото слънце – златни лъчи с лента”българската пианистка и педагог проф. Жени Захариева. 
Наградата се присъжда за нейният изключителен принос за популяризиране и насърчаване на двустранния обмен между България и Япония в областта на музиката, както и за задълбочаване на взаимното разбирателство и приятелство между двата народа. 
“Изключително съм радостен да връча тази престижна императорска награда “Орден на Изгряващото слънце – златни лъчи с лента”на проф. Жени Захариева, която безспорно е доказала своите заслуги в културния обмен между България и Япония през годините. Наред с това, проф. Захариева еедин изключителен педагог, който всеотдайно помага и насърчава обучението и професионалното развитие на младите японски музиканти”, каза Масато Ватанабе.

От своя страна проф. Захариева сподели, че възприема наградата, като признание за нейните щастливи дни в Япония с концерти, инициативи, майсторски класове – „О, много съм щастлива!Възприемам това като награда за моите, бих казала, щастливи инициативи в сътрудничеството в областта на музиката между Япония и България. Но също така възприемам тази награда като награда за моите колеги музиканти, които от години осъществяват това сътрудничество – артисти, педагози, композитори. Бих могла да дам много, много примери. Например присъствието на Детския радиохор от години в Япония, турнетата на операта, японските студенти в нашата академия. Между тях и едно световно име – Коджио Икава, наш студент, гордеем се с това, ученик на проф. Константин Ганев. Така че тази дейност е много богата и преди мен, но особено бих казала тя се засилва през 90-те години на миналия век. Имам предвид вече присъствието на Дните на японската култура, когато за нас се откриват много нови страници в традициите на миналото и съвременността в японската култура.

Думи на благодарност от проф. Захариева пред аудиторията

Бих искала специално да отбележа ролята на “Пиано дуо асоциация”, основана от Сачико Кодама и Кунио Кодама, които осъществиха невероятно много за този контакт с България. Те самите записаха два диска с български творби. Организираха, така че нашите композитори, когато напишат своята творба, тя да бъде изпълнена от японски музиканти. И по този начин нашите композитори станаха и лауреати на този конкурс. Между тях са Стефан Илиев, Красимир Тасков, Румен Байрактаров, за съжаление Александър Йосифов не е между живите, но те направиха изключително много за този контакт. Така че той е започнал и преди мен и съм много щастлива, защото възприемам тази награда и като награда за тях, включително и за проф. Константин Ганев. Благодарение на него много японци откриха за себе си българската музика и я изпълняваха, честно да кажа, ние своята.

 “За мен това е награда за всички български музиканти, които присъстват в Япония и осъществяват неуморно сътрудничество в областта на музиката между двете страни. Бих искала да поздравя нашите педагози, благодарение на които българската музика в Япония звучи непрекъснато и често, дори в изпълненията си японците я свирят много по-добре, отколкото българските музиканти. Да не говорим пък, колко японците обичат българската музика! Япония е единствената страна в цял свят, където най-много се изпълнява българската музика”, допълни Жени Захариева.

През 2019 г. София и Токио отбелязват три юбилейни годишнини във връзка с установяването на дипломатическите отношения между България и Япония. Награждаването на проф. Жени Захариева за нейните заслуги в областта на музиката още веднъж потвърждава стабилната връзка между двете култури.

Източник: БНТ, снимки:Facebook