10 художнички, забравени от историята на изкуството

Историята забравя много велики жени художници. Тези, които са били пренебрегвани и отхвърляни в продължение на години или дори столетия, напоследък възвръщат мястото си по стените на музеите. Те заслужават творбите им да бъдат видени. Ето няколко примера за талантливи художнички, изтрити от паметта на изкуството.

Катерина ван Хемессен

Caterina van Hemessen, Self-portrait, 1548, Kunstmuseum Basel

Катерина ван Хемессен (1528-1587) е ренесансов художник, известна с това, че е първият художник, създал автопортрет на творец, заедно със статива му. Катерина няма много създадени творби, но е известна с поредицата си портрети на жени, създадени между  1540 и 1550 година, както и няколко религиозни композиции.

Катерина има късмет, тъй като има роднина, който да я учи да рисува. В нейния случай това е баща ѝ. Много  трудно е по това време жена да стане художник. Изучаването на гола мъжка фигура е проблем. Принципът на чиракуването е такъв, че младият художник трябва да живее с по-възрастен и опитен художник поне 4-5 години, често започвайки от 9-15 годишна възраст. Това също е препятствие за жените художници.

Катерина ван Хемессен прекъсва рисуването през 1554 година, когато се омъжва.

Феде Галиция

Fede Galizia, Judith with the Head of Holofernes, 1596, John and Mable Ringling Museum of Art, Florida

Феде Галиция (1574-1630) е италиански ренесансов художник. Тя се учи от баща си още от ранна детска възраст. Още на 12 години тя става много добра и дори е спомената от Джан Паоло Ламацо, художник и теоретик на изкуството, който пише: “Това момиче се посвещава да имитира най-удивителното от нашето изкуство.”

Стилът на творбите ѝ произтича от натуралистичните традиции на Рененсанса в Италия с остър реалистичен подход. Феде получава няколко обществени поръчки за олтари на църквите в Милано. Когато не рисува портрети, художничката се интересува от рисуването на живопис. Тя има 63 творби, като 44 от тях все още съществуват.

Клара Питърс

Clara Peeters, Still Life with Cheeses, Almonds and Pretzels, c. 1615, Mauritshuis

Клара Питърс (1607-1621) е живописен художник, един от великите художници на Нидерландския златен век. Много аспекти на нейния живот и работа остават неясни, особено тези извън периода 1607-1621, от който са известни творбите ѝ.

Много холандски художнички се специализират в живописа, от който не се изисква да познават анатомията. Питърс рисува много портрети, включително храна. Тя оформя традицията на холандските “закуски” с обикновена храна и съдове, както и “банкетните обяди” със скъпи чаши и прибори от благородни метали. Клара също така обича да рисува ризлични видове сирена.

Мари-Габриел Капе

Marie-Gabrielle Capet – Self-Portrait, 1783, National Museum of Western Art in Tokyo

Мари-Габриел Капе (1761-1818) е неокласически френски художник. Тя е със скромен произход. Обучението ѝ до 1781г. остава неизвестно, известно е, че през тази година става ученик на френската художничка Adelaide Labille-Guiard, една от малкото приети в Кралската академия по изкуствата. Мари-Габриел е предимно портретен художник, тя използва най-вече маслени бои и пастели. Сред моделите ѝ са членове на кралското семейство, както и на парижкото общество.

Мариан Норт

Marianne North’s painting of Nepenthes northiana

Мариан Норт (1830-1890) е биологичен и ботанически художник, който твори през викторианската епоха. Тя е обучавана за певица, но има проблеми с гласа и започва да рисува цветя. Мариан пътува с баща си много, който е член на парламента. След смъртта му, Мариан продължава да пътува по света, тя посещава всеки континент, с изключение на Антарктида. Пътуването ѝ помага да изучава естествения свят. Различни растения са наименувани от нея, както и цял род растения са кръстени на нея-Нортия.

Хариет Поуърс

Harriet Powers, Pictorial Quilt, 1895-98, Musuem of Fine Arts, Boston

Хариет Поуърс (1837-1910) е афро-американски народен художник. Тя използва техники за съхраняване на местни легенди, библейски истории и астрономически събития. Само два от нейните юргани са запазени- Bible Quilt и Pictorial Quilt. Благодарение на писмо, открито през 2009 година, разбираме, че е образована и преобразува известни истории в картини шедьоври.

Маргарет Макдоналд Макинтош

Маргарет Макинтош (1864-1933) е шотландски художник, чиято дизайнерска работа се превръща е основна характеристика на “Стила на Глазгоу” през 1890 година. Маргарет и сестра ѝ Францис са възпитаници на училището по изкуства в Глазгоу. Маргарет  работи на различни места, включително се занимава с  металообработка, бродерия и текстил. По-късно работи заедно със съпруга си Чарлз Рени Макинтош, архитект и дизайнер. За нея той пише: “Маргарет е гений, аз имам само талант.”

Хилма аф Клинт

Hilma ad Klint, The Ten Largest, No. 3, Youth, Group IV, 1907, © Stiftelsen Hilma af Klints. Photo: Moderna Museet/Albin Dahlström

Хилма аф Клинт (1862-1944) е шведски художник, чиито картини са сред първите творби на абстрактното изкуство. Тя принадлежи към групатата “Петте”, кръг от жени, които споделят общи убеждения.

Любов Попова

Lyubov Popova, Air+Man+Space, 1912, State Russian Museum, St. Petersburg

Любов Попова (1889-1924) е една от най-талантливите и влиятелни жени художници на руския авангард. Те опитва като кубист, супрематист, конструктивист. През 1915 година развива свой вариант на необективно изкуство. През 1921 година започва да се занимава с промишлен дизайн. Известна е с дизайна на дрехи, тъкани, произвежда плакати, дизайн на книги и керамика. Любов умира от червена треска в Москва.

Хана Хох 

Hannah Höch, Made for a Party, 1936, © Hannah Höch / Artists Rights Society (ARS), NY, Whitechapel Gallery, London

Хана Хох (1889-1978) е немски художник. Тя е един от създателите на фотомонтажа, колаж, в който са залепени фотографии, изрязани от пресата или други източници. Тя се интересува от социалните роли на мъжа и женат и кой ги определя.

dailyartmagazine.com

One Comment on “10 художнички, забравени от историята на изкуството”

Comments are closed.