Атрактивните бижута на Велислава Арт в стил стиймпънк

Всеки от нас е попадал, разхождайки се из улиците на София на магазинче с ръчно изработени неща, в което е намирал не една ценни находка – обици, някое чаровно колие, интересно изработена рамка за снимки или красива кутия за бижута. Изработените с внимание и любов аксесоари се отличават от масовите стоки със своя индивидуален характер и вкус.

Нека ви представим един от независимите дизайнери в София, който изработва бижута в нестандартния стил стиймпънк – Велислава и нейната работилница за красоти “Велислава арт”.

Велислава винаги е имала интерес към изкуството – от дете, заедно със семейството си, тя е редовен посетител на концерти, изложби, постановки, заобиколена е от албуми с илюстрации на известни художници. Рисува още от детската градина и въпреки че завършва специалност Психология, тя винаги е имала склонност да се изразява чрез изкуство в една или друга форма. Започва да изработва бижута просто като хоби, постепенно се запалва по стиймпънка и изгражда свой собствен стил и почерк, които не могат да бъдат сбъркани.

Може би се питате какво е стиймпънк? Изваден от миналото, но същевременно с това, хвърлящ поглед в бъдещето – това е стилът „стиймпънк”. Явлението съвсем не е ново и се характеризира с устойчив темп на развитие. Всъщност стилът акумулира в себе си едновременно минало, настояще и бъдеще, комбинирайки наука и технология с чувствителността на миналото – особено облеклото и аксесоарите от викторианската ера. Но всъщност усещането е, че вдъхновението за всяко едно произведение варира спрямо отделната личност. Той се отличава с нестандартна гледна точка в естетическо отношение посредством откривателството на уникални хибридни произведения. Днес този стил най-вече вдъхновява млади художници и дизайнери, който имат експериментаторски дух, обичат да вникват в детайлите и имат желание за развитие с помощта на миналото.

Докато създава някое от своите уникални колиета, изработени от стар ръчен часовник или обеци, чиито детайли се състоят от множество винтчета и гайки, съчетани в красива комбинация, Велислава се вдъхновява с музика – на фон звучи джаз до алтернативен рок и, разбира се, пънк.

Мечтае да отвори своя собствена работилница, както и марката й да се развие като една от добре разпознаваемите и утвърдени линии в страната. Не забравя и рисуването и чрез него иска да заема социална позиция: “Мисля да наблегна върху рисуването с акцент – против домашното насилие, тормоза в училище, правата на животните и за всички в неравностойно положение.” – споделя тя за социалната си ангажираност.

Да бъдеш млад независим артист крие своите трудности. Какво е да се издържаш от направата на бижута в България? “Изключително трудно е положението на малкия бизнес, защото повечето хора имат средства да покриват единствено основните си нужда и за изкуство просто не им остават финанси” – разказва ми Велислава. Тя обаче е категорична, че няма да се откаже от своята мечта и талант и е убедена, че един ден ще превърне изкуството си в нейна основна дейност.