Българска марка щурмува седмицата на модата в Париж

След по-малко от две седмици Вилияна Карушкова ще представи колекцията Non-persona в седмицата на модата в Париж. Колекцията е част от съвсем наскоро появилия се моден бранд SEDDUM.

Брандът представя алтернативен дизайн с авангардна насоченост.  Коренът на марката е български и е базиран в София. Целта е се да разпространяват ръчни български техники за багрене и плетиво, обвързани със символиката на числото 7. Основателката на бранда Вилияна Карушкова сподели, че числото 7 я вълнува поради лични причини и на това се дължи появата на авангардната марка.

Вилияна е студент в НХА, катедра Мода. Тя  разказа пред sofiapress за вълнението около предстоящето пътуване към един от най-колоритните градове на Европа и емоциите около създаването на своята колекция “Non-persona”.

Покана за уастие в седмицата на модата в Париж, Вилияна получава случайно по  имейл. След това всичко се е случва много бързо.  ,,Имаш идея, започваш да я развиваш и докато се осъзнаеш, вече се реализира”, споделя тя. Името на колекцията веднага отвежда  и към посланието на творбата  – идентичността на човешката същност.  Човекът е погълнат от ежедневието изцяло и забравя да свали маската, която обществото му е поставила. Дрехите, които Вилияна създава, се стремят да разкрият човека, да свалят маската му.

На въпроса, защо ще представя традиционна техника за багрене, младата дизайнерка отговори: ,,Всяка една дреха, обработена чрез багрене, е уникална. Моят стремеж е да провокирам хората да ценят всеки продукт.”  Интересът към модата и ръчната изработка на Вилияна започва от ранните и години, а  Националната Художествена Академия го доразвива.

,,Модата ме интересува от малка, но не като тенденция, а като изразно средство в изкуството”, заяввява талантливата дизайнерка. Това, което от малка вижда в списанията не успява да изрази нейната същност на творец. Затова тя се насочва към алтернативната мода, която успява да ѝ предложи много възможности.

Докато е на студентски обмен в Милано, друг град на модна изява, тя смята, че това е мястото, където ще се развива. ,,Но животът винаги успява да те изненада, понякога много приятно”, каза още Вилияна за престоящата си изява в Париж.

 
Автор: Мариела Петкова