Художник в сянка – Маргарита Маловска

В рубриката „Художник в сянка“ ще ви представяме български артисти, които не са добили широка популярност. Те са хора, които обожават това, което правят и му се наслаждават. Те предпочитат да има малка аудитория, но да е стойностна. Художниците в сянка не са онобено известни, обикновено не живеят в София, но са не по-малко талантливи. Запознайте се с радостите и неволите на българите, които са се отдали на изкуството. Първата публикация от рубриката ни  беше посветена на хидожничката Велина Даскалова

Този път ще ви представим Маргарита Маловска. Тя е на 53 години и от 20 г. живее в с. Долни Пасарел “заради красивата природа”, както тя сама споделя за sofiapress.

При нея изкуството е потребност. Жизненоважна част от нейния живот. Тя не е завършила художествена гимназия, нито някога е учила изкуство. Има образование за химик.

Не се стреми към известност. Обича спокойствието и природата. Поради тази причина е избрала да живее далеч от големия град. Маргарита не прави големи изложби. Дори не иска да показва голяма част от колекцията картини, които е нарисувала. Спокойствието и природата са нейното вдъхновение, затова е избрала да има собствено студио, в което да рисува. Пригодила е гараж, за да има повече пространтво за творене. Не продава своите картини. Подарява ги най-вече на своите приятели.

“Има много неща,които могат да се променят,но за изкуството най-малко се мисли, при положение, че има толкова нерешени проблеми в държавата.” споделя Маргарита.

Маргарита Маловска е доста интересна и дълбока личност. Постоянно има нови проекти и идеи за картини. Достатъчно ѝ е да отиде на разходка и да види някоя красива гледа, за да я нарисува и след няколко часа красотата на природата е пренесена върху бялото платно.

“Благодарна за възможността, която имах, да нарисувам олтара на нашия нов храм “Св.Георги Победоносец”. Това е храм, построен изцяло с доброволен труд и средства, на мястото, на което е било някога с. Пасарел. Радвам се, че бях част от това прекрасно начинание, инициирано от младите хора в селото!”.

С тези думи Маргарита иска да подкани младите хора да се интересуват повече от изкуство, да пазят своето минало и да надграждат стореното от техните предци.

 

Comments are closed.