Образователни концерти насочени към детската аудитория

Предстоящият концерт от цикъла “Дивертименто“ – “Музиката и филмите” ще се състои на 12.01.2020 г. от 11.00 ч. в зала „Оборище 5“

Избраните мелодии от популярни детски филми както и представените прочути теми на любими детски герои ще запознаят малките (а и вече порасналите) слушатели със значението на музиката при изграждането на образа в киното и изключителното въздействие, което тя постига върху зрителите. Какво биха били “Розовата пантера“, „Карибски пирати“, „Хари Потър“, „Том и Джери“…. без музиката, която е станала неразделна част от филмите?!
Музикантите ще озвучават на живо епизоди от детски анимационни и игрални филми.
Програмата е изградена върху композиции на Камий Сен-Санс, Йоханес Брамс, Хенри Манчини, Скот Джоплин, Джон Уилямс, Ханс Цимер.

Автори и участници в програмата: Грациела Панайотова- продуцент, сценарист, цигулар; София Радилова- продуцент, виолончелист; Младен Тасков- автор на аранжиментите, пианист; Цветомир Попов- мултимедия, Даниела Йорданова- водещ.

Билети на касата на зала “Оборище” 5 . Цените на билетите са : за деца 10 лв., за възрастни 12 лв.

Дивертименто“ е серия от интерактивни музикални представления за деца на възраст между 5 и 12 години. Спектаклите съчетават разкази за музиката, музикални изпълнения и музикални игри за посетителите.

Програмите разкриват пред децата вълшебството на музиката, музикалните инструменти и професии по един достъпен и забавен начин. Класическата музика става разбираема и близка, изпълнена от изключителни професионалисти. Концертите приканват децата активно да се включват в творческия процес и помагат на всяко дете да развие свое индивидуално отношение към музиката.

Тримата музиканти от „Дивертименто“ – Грациела Панайотова, София Радилова и Младен Тасков са обединени от идеята, че любовта към класическата музика се възпитава.

Творческият екип включва и водещите Даниела Йорданова, Маргарита Илиева, Иглика Радилова и режисьора Елза Лалева.

Музиката и филмите”

Програмата обяснява важността на музиката в киното. С музикално озвучаване на епизод от филм от епохата на „нямото“ кино се дава се пример как музиката е неизменен спътник на филмовия разказ от самото създаване на киното. Представя мелодии от любими детски филми, прочути теми на любими детски герои, говори за значението на музиката при изграждането и възприемането на образа. Демонстрира пред децата разликата при гледане на откъс от анимационен филм с музика и без.

Давайки и обратния пример- как по музика може да се направи филм, музикантите озвучават на живо откъс от  анимация по музика на К. Сен- Санс и П.И.Чайковски.

Програмата е изградена  върху композиции на Камий Сен-Санс, Йоханес Брамс, П.И.Чайковски, Хенри Манчини, Ханс Цимер, Джон Уилямс.

 

Михаела Димитрова