В деня на любовта и виното “Любовта никога не умира”

Варненската опера ще постави днес и комедийната постановка „Само за жени” 

Какво по-подходящо заглавие за Деня на влюбените от «ЛЮБОВТА НИКОГА НЕ УМИРА», последния мюзикъл на Андрю Лойд Уебър, който ще се играе на сцената на Варненската опера. Това е първият български прочит на тази творба от „Моцарт на мюзикъла“, както го нарича режисьорът проф. Светозар Донев. Мюзикълът доразказва историята на героите от „Фантомът на операта“, но в нов контекст. Мистичният Фантом и хористката Кристин се срещат 10 години след пожара в Парижката опера, той е преуспял композитор със свой театър в Манхатън, тя е вече оперна дива. Любовта избухва отново, но между тях стоят съпругът на Кристин Раул и приятелката й Мег, също влюбена във Фантома. Драмата в любовния четириъгълник завършва трагично, но… любовта никога не умира.

„Мюзикълните елементи са много малко. По-малко, отколкото в която и да е друга творба на Уебър. На практика „Любовта никога не умира“ е опера, без да е обявена като такава. Това проличава по музикалната конструкция, по начина, по който са изградени мелодиите и акомпаниментите, по всеки един елемент от партитурата. „Любовта никога не умира“ е пропита сромантика като при Рахманинов, другаде напомня за Пучини, на моменти прилича на „Тоска“.

В началото се появяват три клоуна, които веднага се асоциират с Пинг, Панг и Понг от „Турандот“ – меломаните ще разпознаят много такива образи, взети от оперната класика, но те не са буквални заемки. Всичко е толкова изкристализирано, толкова стилизирано, че не ти остава нищо друго, освен да се преклониш пред гения на Уебър. Става дума за световен шедьовър, в който зрителите ще намерят освен познатия Уебър и един нов, надраснал самия себе си композитор“, обобщава Маестро Страцимир Павлов.

В ролите: ФАНТОМ – Пламен Долапчиев, КРИСТИН – Мария Павлова, МЕГ – Сребрина Соколова, РАУЛ – Нейчо Петров – Реджи, ЖИРИ – Вяра Железова, ГУСТАВ – Кристиян Славеев, ГАНГЪЛ – Людмил Петров, СКУЕЛЧ – Николай Димитров, ФЛЕК – Лиляна Кондова. Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна

Веселина Михалкова – Ева и Ивайло Иванов – Адам в                                                “Само за жени”

Разбира се, не само към жените е адресирана най-новата комедийна постановка „САМО ЗА ЖЕНИ“ на Варненския драматичен театър, която ще се играе в Деня на влюбените, 19.00 ч., Сцена Филиал. В постановката си, композирана по „Дневникът на Ева“ и други текстове на Нобеловия лауреат за литература Дарио Фо, майсторът на комедийния жанр Костадин Бандутов залага на баланса, освен между интимното и екзистенциалното, и между критичното и комичното. Като омекотява и подлага на ирония сочния, понякога стигащ до вулгарност хумор, характерен за стила на Фо, той привнася нови нюанси в драматургията.

„След много разговори с режисьора стигнахме до основната идея да унифицираме мъжете и жените чрез контраста между черното и бялото,  като някакви символи за двата пола. Тази концепция е изведена в сценографията и в костюмите, така че на зрителите ще им стане ясно защо в началото всички излизат почти еднакви на сцената, а след това придобиват индивидуалност или защо всичко е решено в черно-бяла стилистика и само на места се появяват цветни елементи. В сценографията белият куб носи подтекста за семпло и обикновено пространство, той може да бъде всичко, може да бъде всяко място, точно както и ситуациите от постановката могат да се случат навсякъде“, обяснява художничката Даниела Николчова.

„В „Само за жени“ играя Ева. Що се отнася до феминистките внушения, аз съм доста умерена. Като еманципирана жена изповядвам много от нещата, за които става дума в представлението, но далеч не заклеймявам мъжа и не го отричам, като положителна личност. Напротив, дълбоко уважавам мъжете и считам, че те не са примати или че „мъжът е произлязъл от маймуната, а жената – спусната от космоса“, както се твърди на едно място в пиесата“, усмихва се Веселина Михалкова.

Освен нея, участват: Милена Кънева – МАРИЯ, ЖАНА АЛФИНИ; Петя Ангелова – ЕЛЕОНОРА, КАРЛА; Даниела Викторова – МАЙКАТА; Биляна Стоева – ДЖУЛИЯ; Ивайо Иванов – АДАМ; Станислав Кондов – АНГЕЛЪТ, КРАДЕЦЪТ, ДЕВЕРЪТ; Пламен Димитров – ВОДЕЩИЯТ; Свилен Стоянов – АЛДО, ПОЛИЦАЯТ; Константин Соколов – ЛУИДЖИ, КРАДЕЦЪТ, МОМЧЕТО.

 

В. Тончева –ТМПЦ-Варна;