В Париж показват картини на едни от най-известните български художници

Поводът за изложбата са 140-години от установяване на дипломатически отношения между двете държави

В средата на следващата седмица Българският културен институт в Париж ще представи за първи път за широка публика част от художествената колекция на Министерството на външните работи и Българското посолство във Франция.

Във френската столица ще бъдат показани картини на едни от най-известните български художници – Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Димитър Казаков-Нерон и Георги Божилов-слона. Голяма част от картините са рисувани в Париж.

„Това са произведения, които включват едни от най- известните наши художници и това е една представителна колекция, която започва да прави българската държава през 60-те години. Затова и повечето произведения, които включих, са създадени през този период“, споделя Надежда Джакова, куратор на изложбата.

 „Акцентът в изложбата е произведението на Златю Бояджиев – „Две сватби“

“Две сватби” – худ. Златю Бояджиев

Изложбата се организира от Българския културен институт в Париж., със съдействието на посолството на РБългария във Франция, както и Министерството на външните работи на РБългария. Колекцията е представяна веднъж в България през 2007 г., но сега за първи път тя ще бъде показана в изложбеното пространство на Българския културен институт.

Това са произведения, които включват едни от най-известните наши художници. Това е една представителна колекция, която започва да прави българската държава през 60-те години.

Посланик Владимир Топенчаров, ръководител на мисията ни от 1964 г.до 1973 г., както и следващият посланик Иван Будинов от 1973 г.до 1976 г. са първите посланици, които канят български художници да пребивават във Франция и работят там по време на своя престой. Акцентът в изложбата е произведението на Златю Бояджиев „Две сватби”, създадена по време на пребиваването му в посолството през 1970 г. и прави цикъла „Сезони – Пролет, лято, есен, зима”, които са специално създадени за пространството на заседателните зали на първия етаж на сградата на посолството. Самата сграда сама по себе си е архитектурна забележителност и ценност.

„Акцентът ще бъде „Две сватби” на Златю Бояджиев като, че ли съдържа целия синтез на идеята на тази колекция, а именно да представи българският бит и душевност. Не случайно Златю Бояджиев се обръща отново към родното, към българското. Това е една тенденция в българското изкуство, която започва през 60-те години. Това е период в който българските художници отново се обръщат към етнографското, към историята, към религията и време след социалистическия реализъм, в който те отново преоткриват родната земя”, разказва Надежда Джакова и допълва: „Не случайно съм нарекла изложбата „Цветът на земята”, защото именно цветовете на родната земя е това което свързва всички тези толкова различни произведения. В експозицията са включени над 20 автора, но те са обединени именно от тази идея на изкуството ни от период. Другите основни представители са: Дечко Узунов, Найден Петков, Андрей Лекарски, който от години живее в Париж с творбата му „Гъдулар” – етнографско, религиозно и символно значение, което той отпраща, Георги Божилов – Слона участва с картината „Икона”, Стефан Гацев представя картината „Майка с дете”, която ни връща към темата за вътрешно интимно отношение на художника към българското изкуство”.

„Целта на тази експозиция е да извади не просто най-доброто, което съдържа тази колекция. Тези имена, които са основни са важни за периода на българското изкуство и които са интересни с това, че голяма част от тях са пребивавали в Париж, учили са там”, каза в заключение куратора Надежда Джакова.

Изложбата се открива на 16 май и ще продължи до 15 юли.

Източник БНР