“Мигриращото тяло” със спектакъл, изложба и концерт в едно

Изненадващ пърформанс, обединяващ танц, изложба и концерт в едно, ще представят швейцарците Синди Ван Акер /хореограф/, Кристиян Луц /фотограф/ и Луис Юкер /музикант/ на сцената на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс.

Соловият спектакъл „Knusa“ на една от най-големите швейцарски хореографи Синди Ван Акер, заедно с концерта на пънк музиканта Луис Юкер, се случват в интеракция с фотографиите на Кристян Луц от серията му „Insert Coins“, които ще бъдат изложени в ДНК между 9 и 15 май. Интердисциплинарният пърформанс съчетава танц, фотография и музика, всяко изкуство влиза в диалога със своята изразност и собствена функция в цялото. Събрани заедно, те произвеждат не  коментар на реалността, а сингуларно, специфично преживяване, което уголемява човешкото време в приглушена виталност, свързвайки минало, настояще и бъдеще. Смесвайки спомени и мечтания, митове и фантазии, класически фигури и сюрреални моменти, това преживяване свързва човешкото същество – в качеството му на наблюдаван и наблюдаващ – с времето и пространството, поставяйки го в ситуация на споделяне с другите; предизвиква го да излезе от усамотението си, за да се свърже с човешката общност.

Идеята за проекта се заражда след като Кристиян Луц изпраща на хореографката Синди Ван Акер снимки на мястото, къде ще прави своята изложба „Insert Coin“ – ъндърграунд атмосфера, бетон, мрак, студ. Визуалните творби на Луц са запечатали светлините и илюзиите на Лас Вегас. „Часове наред това място стои в главата ми, преследва ме, провокира в мен желанието да танцувам. Казвам си: „Искам да танцувам там“, споделя хореографката Синди Ван Акер. Във фотосите плътността на телата надминава човешкото същество, взривява разбирането, разбива кодовете, внушава неумолимостта на оцеляването, предизвиква човешката природа. „След това потапяне, изплувам на повърхността и ако Кристиан е съгласен, мога да започна“, разказва хореографката.

Към двамата артисти се присъединява и пънк музикантът Луис Юкер, който прави своята необичайна музика, вдъхновен от средата, от визуалните образи и движенческия импулс на хореографката.

Луис Юкер пише музика за албуми и театрални постановки, прави култови записи на собствените си изпълнения, както и на други indie музиканти, свири в клубове, частни домове, скуотове, музеи, фестивали, създава груби инструменти, машинарии и пространства за своята lo-fi музика. Организира събития, концерти и партита, за да промотира една истински ексцентрична култура и музика, произлизаща от душата.