След втория път, извинението на H&M звучи искрено

Със сигурност 2017 г. беше годината на жалки извинения. От произволни цитати на Jay-Z до пропускане на действителните думи “Съжалявам”, както и нелепи съжаления от лица, извършили сексуален тормоз. Изглежда тази тенденция ще продължи и през 2018 година.

На 8 януари H & M попадна под огъня, след като продукт, заснет от британския сайт за шведска модна марка, използва черно дете, за да продаде блуза с надпис: “най-яката маймуна в джунглата”.

 

 

Както Марк Бейн обясни в изданието Кварц, изображението се разглежда като позорно расистко. Певецът и композиторът The Weeknd, който е сътрудничил с H & M за модна линия, сподели че е “шокиран и смутен”и вече няма да работи с компанията. Други попитаха дали рекламата е неудобна проява на културно невежество, като се има предвид расовата история на Швеция, която се различава от тази на САЩ.

 

H & M казва, че съжалявам: Първи рунд
В отговор на гнева оа интернет, H & M бързо се извини.

“Искрено се извиняваме за обидата, която сме нанесли на хората с тази блуза”, заяви представителят на PR отдела от H & M в изявление, изпратено до Bain. “Изображението бе премахнато от всички онлайн канали и продуктът няма да бъде продаван в САЩ”.

Много хора не бяха доволни от това извинение – с основателна причина. Hoodie все още се продава на британския си сайт, съобщи Business Insider. Нещо повече, това първоначално извинение направи една от най-яростните грешки при извинениято: Вместо искрено да се извини за създаването и рекламата на офанзивен продукт, H & M се извини за “обида на хората с този образ”. Тънката разлика между: “Съжалявам за това какво Направих “и” съжалявам, ако се чувствате зле “е дълбока.

Докато махането на блузата от американския сайт е стъпка в правилната посока, първото извинение на H & M по същество се равнява на: “ние ще го свалим, но не съжаляваме”.

 

H & M казва, че съжалява: Втори рунд
Никакви изявления не могат да обърнат недобре информирана реклама на H & M. Въпреки това, тъй като обществени фигури и компании продължават да предлагат привидно фалшиво разкаяние, напредъкът на H & M, демонстриран във второто им извинение, си заслужава да се чуе.

На 10 януари H & M изпрати по-дълбоко извинение към списъка си с медии: “Нашата позиция е проста и недвусмислена – ние сме сбъркали и дълбоко съжаляваме”. След обяснението на пълния си ангажимент за справяне с обществени въпроси като разнообразието и опазването на околната среда, H & M призна, че “ние очевидно не сме стигнали достатъчно далеч. Съгласни сме с всички критики, които предизвикахме  и се съгласяваме, че дори непреднамереният, пасивен или случайни расизъм трябва да бъде премахнат, където и да е. ”

Това второ извинение, моделира най-същественият елемент на извинение: да поемете пълната отговорност за действията си и да не се опитвате да оправдаете начините, по които вашите грешки са били прави.

H & M също  премахнаха блузата от продажба навсякъде и се ангажираха да рециклират останалата част от запаса.