Какво каза Жан-Клод Юнкер на церемонията по откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС

Пълното приветствие на Жан-Клод Юнкер при церемонията по откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС:

Уважаеми г-н Президент, уважаеми Председателю Туск, уважаеми Председателю Таяни,

Дами и господа,

Добър вечер!

За мен е огромно удоволствие да бъда във великолепния Народен театър за официалното откриване на първото по рода си Българско предателство на Съвета на ЕС.

Всички го очаквахме. Сигурен съм, че всички българи тук си спомнят часовниците в София, които отброяваха дните до присъединяването на страната към Европейския съюз. Преди 11 години – през 2007 – България се присъедини към европейското семейство. Но този процес започна много преди това. И аз лично се възприемам като малка част от този забележителен европейски път на България още от деня, в който подписах Договора за присъединяването й през април 2005г. в качеството ми на министър-председател на Люксембург, ръководещ ротационното председателство на Съвета на ЕС.

Трябва да знаете – ако бях отказал да подпиша, нямаше да сте член. Така че, бъдете благодарни, че бях в добро настроение, с оптимистичен поглед към бъдещето. Защото много години като премиер и като финансов министър аз се възхищавах на постиженията на българското общество, най-вече на най-бедната част на българското общество – колко усилия, колко жертви бяха направени от всички онези, които силно вярваха в европейското бъдеще на България. Така че сега е наш ред да кажем “благодаря” на България.

Спомням си и друг момент от онзи ден: в Люксембургското абатство, когато чух за първи път космическата “Мистерия на българските гласове”. Тези гласове буквално пътуваха в космоса благодарение на запис, поставен в американския кораб “Вояджър” през 1977г. Още тогава това бе уникално постижение. Всъщност обаче, ние не знаем дали е имало някой в космоса, който да ги чуе. Сега, има потенциална публика от 500 милиона души. В този смисъл, българският глас ще се чуе силно и надалеч в Европа – тази вечер и през следващите шест месеца.

България е страна, към която имам особена привързаност – заради народа й, културата й, заради шопската салата и луканката.

Вашето Председателство се случва в решаващ момент, когато Европейският съюз трябва да изпълни редица инициативи в интерес на нашите граждани и да оформи своето бъдеще.

Не се сещам за никой по-подходящ от моя приятел Бойко, който може да поведе Европа напред и да изгради мостове отвъд него. Знам, че ще го постигне със сила (дума, която е част от мотото на Председателството), защото той е силен и убеден европеец.

Можете да разчитате на нас. Вашето място е в Европа. Вашето място е в Шенген. Вашето място е в еврозоната. Ще работя за това. Европейската комисия ще бъде на българска страна. Съединението прави силата и ние оставаме единни!

Успех и най добри пожелание за следващите шест месеца.

Благодаря Ви!