5 съвета за печелене на повече пари като артист

Ако искате да живеете пълноценно като артист, не е достатъчно да разчитате единствено на онлайн продажби или някоя галерия да представя творбите ви. Ако практикувате от години, вероятно сте запознати с трудните моменти и появяващите се от време на време, рядко изникващи предложения за някаква работа.

След като при залагане на рулетка не поставяме всичките си пари на едно число или на един цвят, няма как да очакваме да получим всичките си доходи от едно място.

Добрите новини са, че съществуват много начини за един артист да се справя финансово в днешно време. Трябва единствено да положи труд, за да се осъществят целите.

Разнообразието на доходите ви като художник позволява да избегнете натиска върху продукцията като количество и ви дава време и свобода да се ориентирате към нови творчески проекти, имайки същевременно постоянен доход. Дори и да се случи някой друг лош месец, постоянният пасивен доход ще осигурява финанси. По този начин няма да се чудите как да си платите сметките.

Ако започнете да гледате на творбите си и таланта като създаване на активи, вместо на планирате седмицата си около определен брой часове или събития, можете да започнете да засаждате семената на потоците от приходи в дългосрочен план.

Ето само някои от начините, по които можете да осигурите печалба от творбите си извън онлайн продажбите и продажбите в галерии. Чрез тях ще спечелите повече свобода и гъвкавост.

Принтове

От голямо значение за един съвременен артист е да разполага с принтове на своето изкуство. Ако имате някаква фен база, за нея би било по-достъпно да закупи принт на картина, който ще е много по-евтин от оригинала. Разбира се, ще бъде необходимо да задвижите някоя онлайн промоция в социалните мрежи, но така или иначе, това изисква много по-малко внимание, отколкото създаването на изцяло нова творба. Използвайте вече готовото – предложете го на пазара, защото потръгне ли, това ще ви осигури достатъчно време за създаване на ново изкуство.

Полезно би било да направите регистрации в различни сайтове, които продават принтове, както и чаши, чанти, тениски… Ако някой хареса изображение, създадено от вас, може да избере по какъв начин да го получи. Дали за окачване на стената, или като чаша за кафе. Такива сайтове са “Society6” или “Fineartamerica”, “Artworkarchive” и ред други. Би било от полза да излезете наяве, както се казва. Да се покажете пред света. Негативът е, че съществува цял океан от артисти, които са регистрирани в тези сайтове. Но някои от тях се справят успешно, следователно и вие можете. Просто трябва да бъдете активни, да действате и да се промотирате добре в различните социални платформи.

Работилница

Ако сте си мечтали да преподавате, това ще е идеално занимание. Ако не сте – то по-добре се научете, защото създаването на работилница е много полезно. Отваряйки такава, вие ще може да предавате уменията си на други хора. От малки до големи, няма значение. Воденето на една малка работилница, ще популяризира творчеството ви, чрез вас самите и чрез учениците ви. Ако имате достатъчно голямо помещение или студио, трябва да се възползвате от идеята. Ако нямате – може да наемете, а ако е прекалено скъпо – може да сключите партньорство с ваш приятел. Със сигурност чрез това начинание ще затвърдите името си като артист.  Не само рисуващ, но и преподаващ.

Онлайн курс

Ако ви харесва идеята за преподаване, но нямате физическо пространство за организиране на мероприятия, можете да помислите дали да не предложите замислената учебна програма онлайн.

Има много сайтове, в които сравнително нови артисти се стремят да разширят знанията си, гледайки видео уроци или изтегляйки учебници от професионални художници. Всеки, който е артистичен и има художествените умения, може да се възползва от онлайн преподаване на класове. Или, ако ви е срам от това да бъдете лицето на екрана, има и друг начин. Създаването на учебна електронна книга с образователен ресурс, от която да добавите към вашия пасивен доход.

Не знаете откъде се започва? Помислете дали искате да бъдете със самостоятелен хост в интернет или да качите съдържанието във вече установен сайт като Skillshare.

Трябва да се направи анализ на разходите и ползите: самоуправляването може да е по-добра инвестиция в дългосрочен план и не е нужно да плащате комисионни. Платформи като Skillshare, обаче, имат своята голяма аудитория и разполагат с времето и ресурсите, за да предлагат своите курсове.

И не забравяйте, че с инструменти като Instagram и Facebook Live можете да започнете да изграждате малко по малко своята аудитория. Това ще е и добра проба, за да прецените какъв да е следващият ви ход.

Авторски права и мърчандайз

Тази точка също не е за изпускане. Можете да печелите от авторските права на произведенията, като ги лицензирате като търговска марка или търговия на дребно. По този начин, ако някой реши да използва вашето произведение, ще трябва да ви плати. Това е добър начин да печелите от оригиналните си творби. Също така има опцията да качите вашите изображения в сайтове като „Getty images”, “AdobeStock” и “Shutterstock”. С постоянни усилия от ваша страна, може да увеличите месечните си приходи.

Инфлуенсър

Напоследък тази дума се употребява все по-често и става все по-актуална. Една от най-новите професии на света. Ако сте направили необходимите акаунти в социалните мрежи като Facebook, Instagram, Twitter, Youtube и други, то може да се захващате за работа. Първо – използвайте акаунтите си за реклама на вашата лична работа. Било то картина или електронна книга с уроци по рисуване. Второ – може да печелите допълнително от спонсорирани постове. Например, свързвайки се с производител на материали за рисуване и публикуване на снимки, в които се вижда че използвате тези материали.

Притежаването на стабилна мрежа от интернет платформи и силно интернет присъствие е задължително.

При публикуване на спонсорирани постове, гледайте да избирате и да комуникирате с фирми, в които наистина вярвате. Така постовете ви ще са по-натурални. Също така – 80% авторско съдържание и 20% спонсорирано. В противен случай интернет присъствието ви ще натежи и ще си направите лоша услуга.

Във всички случаи може да си помогнете значително, но най-ефективният вариант е да изпълните всичко. Отново – не трябва да се разчита само на един метод. Трябва да се изпробва с всичко, така че да разберете кое е най-ефективно за вас. И накрая – съвсем не очаквайте успех за една нощ. Трябва сериозна консистентност на работата.

artworkarchive