Живот без залез

Премиера на едноименната книга за Румен Янчев

Тя трябваше да се състои в навечерието или на самия негов рожден ден – 15 септември. Така би се радвал много, ако бе жив и сам присъстваше на нея. Такова бе и намерението на автора на книгата и на членовете на неговото семейство. Когато и да бе станала факт обаче, все щеше да е празник, в какъвто се превърна вечерта на Арахангелов ден – 8 ноември в изключително интелигентната зала „Галерия“ на хотел „Анел“, която е един истински храм на художественото изкуство.

Зала “Галерия” 

Залата се оказа тясна за всички почитатели, приятели, близки на един от доайените в българското застраховане – Румен Янчев. Сред присъстващите бяха председателят на УС на Асоциацията на българските застрахователи, председателят на УС и изпълнителен директор на Гаранционен фонд Борислав Михайлов, председателят на Българската асоциация на застрахователните брокери Ивета Кунова, председателят на УС на фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски“ – проф. Нено Павлов, главният секретар на Асоциацията на застрахователните брокери в България – Васимир Радулов, ректорът на ВУЗФ доц. Григорий Вазов, както и другият доайен от второто поколение застрахователи – Димитър Желев. Интимната атмосфера извираше от присъствието на членовете на семейството на Румен Янчев и на екипа на ЗАД „Булстрад“ ВИГ“, заедно с председателя на УС и главен изпълнителен директор на дружеството, продължителя на делото на почитания тази вечер герой на книгата „Живот без залез“.

Водещите на премиерната вечер: /Отляво надясно/ – Тодор Коруев, Светла Несторова, Петър Андасаров, Веселка Янчева, Румена Янчева

Премиерната вечер откри дъщерята на Румен Янчев – Румена Янчева, която благодари на съдбата, че има за баща такъв голям човек и застраховател като него и е щастлива, че писателя Петър Андасаров е пресъздал неговия човешки и професионален образ в тази прекрасна книга за него. И даде думата на нейния автор. Но преди това сподели, че благодарение на неговия пример в живота си, който е посветил само на застрахователното дело, тя самата е поела по неговия път и днес съдбата й е свързана със застраховането.

Петър Андасаров говори за обаянието на човека и респектиращите знания по застраховане на Румен Янчев и сподели, че както внезапно си отиде от този свят, така внезапно се е родила и идеята за създаването на книгата за него „Живот без залез“.

Есеистичният му материал „Раздяла без сбогуване“ в броя на в. „Застраховател прес“ е направил силно впечатление на читателите, а най-вече на близките му и негови колеги от дружеството, които са му дали и идеята да се заеме с книга за него. – „Аз и без друго имах дълг към него заради отношението му към журналистическите ми усилия и присъствието на вестника, на който бях посветил тия си години. Затова й не се колебах и се захванах с тази високоблагородна своя задача – каза Петър Андасаров.

Сред гостите на вечерта бяха Димитър Желев и художника и скулптур  Ставри Калинов

Вълнуващо бе  словото на Светла Несторова, председател на УС Асоциацията на българските застрахователи, която изказа огромната си благодарност към автора на книгата Петър Андасаров, който е направил единствения верен избор, така, че за да остави Румен Янчев да говори сам за себе си.  – „Той ни дава нещо през което Румен може да звучи. Всеки, който е чувал гласът му, ще чува гласа му във всяко едно изречение. Веки, който го виждал да говори, ще го вижда да говори във всяко едно изречение на тази книга. Тази книга прави това, което е добре – целият застрахователен пазар в мигове на смълчание да прави – да оставя Румен Янчев да говори със собствения си глас и внимателно и тихо да се вслушва.

Главният редактор на издателство „Захарий Стоянов“ – Тодор Коруев поздрави автора и художника на книгата за Румен Янчев, като изтъкна, че тя ще остави диря в историята на застраховането, защото който и да се занимава с този проблем не може да не разгърне тези страници. Призова присъстващите да прочетат максимите в края на книгата, за да разберат какъв е героят й.

Вечерта нямаше и сенчица на тихо възпоминание на Румен Янчев, а бе истински празник като за жив човек. Затова и дълго продължаваха разговорите на чаша вино за него.