Американска компания създава модна линия, вдъхновена от Ван Гог

Постимпресионистът Винсент Ван Гог създава над 2000 шедьовъра по време на своята кратка, но значима кариера. Като започнем от неговите най-популярни слънчогледи и стигнем до емблематичните му автопортрети, много от произведенията му са признати и ценени и до днес. И за да докажат, че Ван Гог продължава да вдъхновява, дори и след смъртта си, музеят “Ван Гог” в Амстердам се обединява с американската скейт марка “Ванс”, за да създадат заедно лимитирана модна колекция, която да зарадва почитателите на художника и да отпразнува любовта към изкуството на холандския майстор.

Колекцията вече е пусната в продажба и се състои от различни спортни облекла, сред които маратонки, тениски и якета с принтове на най-известните картини на Ван Гог. Част от спортните дрехи включват логото на марката Vans и “Череп с горяща цигара” на Ван Гог (1887). Раниците и бейзболните шапки са украсени с “Бадемов цвят” (1890), а суитшъртът в колекцията съдържа мотивите на “Слънчогледите” (1880). Дизайнерите, които работят по колекцията обръщат внимание и на най-малкия детайл. Те решават да добавят малки детайли по обувките и ризите, които да имитират ръкописа на художника.

Колекцията “Vans x Van Gogh Museum”  е свързана с мисията животът и работата на холандския постимпресионист да достигнат възможно най-широка аудитория, за да може изкуството на Ван Гог да вдъхновява младото поколение.

“С обединяването на тези емблематични произведения със стила на американската компания Vans, изкуството на твореца е пренесено извън стените на музея и в света на аудиторията извън него”, разказва директорът на музея в Амстердам Адриан Дозелман.

Колекцията “Отвъд стената” вече е достъпна за покупка на интернет страницата на “Ванс”, както и в магазина към музея “Ван Гог”. Част от всяка продажба ще бъде дарена на музея, за да подпомогне съхраняването на фантастичната му колекция.