Чувство, абстракция и “Послания в хартията”

Интерес към изложбата преди откриването

 

Изложбата “Послания в хартията”, която беше представена на 9 май в “One Monev Gallery”, постави старта на втория панел от София Хартиен Арт Фест 2018г.

“Нашата фондация “Аматерас”, започна да прави конкурси още преди 10 години”, сподели за sofiapress.com Даниела Тодорова, която, освен художник, занимаващ се с хартиено изкуство, е и куратор на фестивала. – “Всъщност, именно те са нещо като родител на хартиения фест. Тазгодишното издание, пък, е негово осмо. Всяка година правим поредица от събития, така че фестивалът, още от зараждането си, е в културния календар на София, но и гостуваме с експозиции на други места по света, като тази година, например, стартирахме с Финландия и Косово”.

В края на месеца фондация Аматерас ще представя голям проект в Бразилия, част от програмата на европредседателството на България. В последствие предстоят и две експозиции в Япония, с което ще приключи вторият панел на фестивала. “Следва и трети, но той ще е чак през есента и само в чужбина”, споделя Даниела Тодорова.

Връщайки се на София и това, което се случва в One Monev gallery, посетителите могат да видят определена селекция от авторите, печелили награди в периода 2009 – 2017г. в годишния конкурс на фондацията. Авторите са доста повече, но са представени само девет – тези, които са продължили да се занимават с хартиено изкуство. Колкото до цялостното тазгодишно издание, то започна на 12 април в НДК с две експозиции. Едната – “Минало, настояще, бъдеще”, само за голямомащабни произведения, а другата – “Аматерас” конкурса.”

Цвета Петрова, “Letters to myself”, 2018

 

Изложбата “Послания в хартията” може да бъде разгледана до 22 май. Това, което предстои, пък, е: първата изложба в Триъгълна кула на Музея за История на София, 16 май; Една от изложбите на Световната асоциация на авторите, работещи с хартия (IAPMA), 17 май, галерия “Финес”; Галерия “Мазда” – само японско изкуство на 18 май; Уъркшоп в градинката на “Солунска”, 19 май. Организаторите на София Хартиен Арт Фест и кураторът на галерия Оnе Monev са подготвили изненада за българската публика, също на 19 май, в Нощта на музеите и галериите 2018 с демонстрация на финландския скулптор Кай Рентола. Всичко изброено ще бъде отворено за посетители, за които ще има специални изненади.

 

Лаура Димитрова, “Signs of Past and Present”, 2016-2017

Здравка Костадинова, “Landscape II”, 2018

 

Автор: Пламен Михайлов

 

 

One Comment on “Чувство, абстракция и “Послания в хартията””

Comments are closed.