Диско топки си играят със светлината

Една блестяща стая, изпълнена с петдесет дискови топки и стотици отразени светлинни точки. Това е инсталацията Светлини изтичания в Музикалния център в Лос Анджелис, направена от Кайл Макдоналд и Джонас Джонгиян.

Те изпълниха тъмна стая с петдесет диско топки и създадоха цветни последователности от осветление, за да хвърлят хипнотизиращи отражения, които обграждат посетителите. Разчитайки на разсейването на светлината, Макдоналд и Джонгиян използват  стотици структурирани светлинни сканирания, за да уловят обемната позиция на всеки пиксел, проектиран от всеки от трите проектора. След това двойката използва  достъпното уеб приложение SketchUp (3D компютърна програма за моделиране на широка гама от приложения, като архитектура, интериорен дизайн, ландшафтна архитектура, гражданско и механично инженерство, дизайн на филми и видео игри) за прогнозиране на отразените позиции на пикселите.

Проектантите описват Светлини изтичания като любопитно пространство, което се редува между медитативно състояние и неспокоен дисбаланс. Инсталацията е експеримент за комбиниране на открит обект с компютърна визия, за да се създаде дълбоко и необичайно изживяване. Проектът е инсталиран в Париж през 2014  и на фестивала “Скопитоне”  в Нант през 2018.

Макдоналд е художник, който работи с кодове. Той е заместник-професор в Нюйоркския университет и художник в резиденцията на Карнеги Мелън. А Джонгиян живее и работи в Ню Йорк, където е креативен технолог в  творческата лаборатория на Google. Преди това е работил в театрални и телевизионни интерактивни формати.

 

colossal.com