Предателството на Господ в творчеството на Боян Ангелов

Дървото на Юда
Доволен е, ала не е щастлив –
с паница леща, хляб и пресен лук.
Предаде Господ, който полужив,
разпънат страда недалеч оттук.
Две шепи сребърници преброил,
подрежда ги, разпръсква ги и пак
събира прокълнатите пари,
за да ги свре в невидимия мрак.
Щом Гетсимания навън заспи,
ще тръгне Юда сам, недраг-немил
и устните си той ще прилепи
в дървото, от което сок е пил.
Но този сок е вече кървав сок,
разлива се по прашната земя,
достига и до хълма сивоок,
Спасителят където онемя…
От сянката на едрото дърво
се спуска едноокото въже,
а в мрака огненото зарево
пробужда умъртвените мъже.
Боян Ангелов
Тази творба публикува наскоро поетът Боян Ангелов в сайта на Съюза на българските писатели. За него знаем, че е роден на 27 август 1955г. в Панагюрище и завършва Философия и Българска филология в Софийския държавен университет. Носител е на Националната награда за литература „Захарий Стоянов“ (2016), учредена от едноименното издателство, Националната награда за поезия „Никола Фурнаджиев“ (2016) и на Националната литературна награда за поезия „Слав Хр. Караславов“ (2017).
Освен литературни произведения, творческият му път преминава и през журналистиката. Работи като редактор и главен редактор в столични издания, в Министерството на културата, в Комитета за телевизия и радио. От 1990г. до 2002г. е главен редактор на сп. „Читалище“. Бил е зам.-председател на Съюза на народните читалища, след това – председател на фондация „Читалище-1870“, издател на сп. „Читалище“. От 1998 до 2005 г. живее и работи в Швейцария, където завършва антропософска педагогика и социална психология с признат докторат, преподавал и специализирал в областта на гьотеанистиката, антропософската естетика, историята на философията, социалната и педагогическа психология. От края на 2012 г. Ангелов е директор на издателство „Български писател“. От юни 2014 г. Боян Ангелов е председател на Съюза на българските писатели. Член е на Съюза на българските журналисти и председател на Съюза на българските писатели.
Боян Ангелов има издадени над 25 стихосбирки, което го определя като един от най-успешните съвременни български поети. Сред тях са заглавията на: Пристанище в средата на душата (2005г.)Разговор с мълчанието (2012г.)Поледица (2016г.), а най-скоро, през 2017г., публикува В сянката на хоругвите.
Новопубликуваното му произведение – Дървото на Юда, ни препраща към библиейски сюжети и разобличава низката човешка природа. Тематично стихотворение, публикувано в навечерието на християнския празник на празниците – Великден.