Трябва да се отървем от тези хора

Новата година ни дава възможност да се отървем от негативните хора в живота ни.

Дали това са наши колеги, съученици, приятели или членове на семейството, няма значение. Това, което е важно е да се дистанцираме от тях, без значение колко е трудно и за двете страни.

Експерти, обясняват кои хора да избягваме тази година, за да се чувстваме по-добре, пред изданието huffington post.

Ето какво споделят те:

1. Токсичните хора

Хората в живота ни трябва да бъдат щастливи за нашите успехи и да ни помагат да се изграждаме като личности. Токсичните хора обаче, някак успяват да затъмнят и най-слънчевите ни дни.

Токсичните хора умеят да измъкват радостта от хубавите новини и да ги превръщат от положителни в негативни“, споделя терапевтът Шери Маяърс.

Правят го по такъв начин да изглежда, че са загрижени за нас, което обикновено не е така“ , добавя още тя.

2. „Запалката“

Тези хора ще се опитат да атакуват, подкопават или оспорват реалността, за да ви накарат да се съмнявате в себе си.

Също като токсичните хора, „запалките“ са несигурни. По този начин те провалят отношенията си с другите . Те лъжат и отричат истината с цел да ви объркат или злепоставят“, разказва Аманда Стимън, дългогодишен терапевт.

Тя добавя още, че тези хора понякога дори не разбират какво правят и препоръчва да избягваме контакт с тях, докато не започнат да поемат отговорност за държанието си.

3. Използвачът

Използвачът взима от нашето време, енергия и ресурси без да се интересува от това, какво желаем ние.

Излиза с нас, когато на него му е скучно или удобно и обикновено посещавате неговите любими места. А ако вие предложите нещо, той по-скоро ще откаже от срещата.

Психологът Раян Кели споделя, че много често този тип хора използват чара си, за да ни привлекат.

„Ще се чувствате добре около тези хора.Когато е изгодно за тях, те ще ви карат да се чувствате обичани и безценни. От друга страна, когато вече не сте им нужни, отношението им ще бъде коренно различно“, добавя той.

4. „Приятелят“

Надяваме се, че приятелствата ни ще са вечни, но това не винаги се случва.

Те трябва да бъдат балансирани. Когато усетите, че единият дава повече или по-малко от другия, може би е време да продължите напред без този човек.

„Ако имате приятел, който е повече тежест, отколкото подкрепа, който винаги говори за себе си и не се интересува от вас, то тогава ще е по-добре да помислите дали тези отношения си струват“, съветва терапистът Кърт Смит.

 

5. Критикът

Никой от нас не е перфектен, затова разчитаме на нашите истински приятели, когато имаме нужда от съвет или честно мнение. Но ако някой постоянно ни критикува, трябва сериозно да се замислим дали ни е истински приятел.

Критикът винаги отбелязва грешките ни и се възползва от всяка възможност да изтъкне недостатъците ни.

Критичните хора често имат ниско самочувствие и поради тази причина имат високи очаквания от хората около себе си.

Всъщност, критиките им са насочени към тях самите и не са нещо, което трябва да бъде около нас“, разказва Аманда Стимън.