Учителката, която се оказа сюрреалист

Бихте ли предположили, че някой от учителите ви ще се окаже сюрреаслист? Марион Аднамс, преподавателка по съвременни езици от Дерби, Англия, се оказва скрит талант. Когато започнала да посещава вечерни курсове по рисуване, никой нищо не подозирал. За това си дръжте очите отворени…

Marion Adnams, Alter Ego, 1945 © Derby Museums Trust and Artist’s Estate

През 30-те години тя започнала своите курсове, а през 1938г, прекратила учителската си дейност по съвременни езици, за да преподава изкуство. Около този момент започната и да рисува картини, чиито стил напомнял на Рене Магрит и Пол Наш. Нейното обкръжение имало внезапно въздействие върху ранните й творби. Като цяло, в картините й рядко имало фигури, а вместо това – пейзажи и обекти, които видимо нямат общо. Въпреки това, тя никога не е давала обяснения за творбите си, защото предпочитала да остави всеки човек със своята собствена интерпретация.

Marion Elizabeth Adnams, L’infante égarée, 1944 © Manchester Art Gallery UK and Bridgeman Images

Въпреки, че в днешно време тя е малко позабравена, приживе, не е могла да се оплаче от липса на внимание. В продължение на 30 години не е преставала да прави изложби в Лондон и околната провинция, като дори е имала ретроспектива в галерията в Мидланд през 1971г.

Marion Adnams, Three Stones, 1968, Nottingham Castle Museum and Art Gallery

За жалост, през 1968 била принудена да преустанови своята работа. Очите й започнали да я предават, а до края на дните си, останала почти без зрение. Аднамс така и не се омъжила, като се говори, че не е била човек с когото лесно се спогаждаш.

При интерес, може да бъде разгледано нейното творчество в музея в Дерби, където има постоянна нейна изложба под заглавие: „Марион Аднамс: Самостоятелна жена!” За първи път от около 50 години може да се разгледат нейните картини, скици, рисунки, принтове. Луси Бамфорд, куратор в музея казва че, „въпреки достигането до признание и комерсиален успех приживе, от тогава, тя се е превърнала в забравен артист”.

 Marion Adnams, The Seven Lamps,c.1956, Derbyshire & Derby School Library Service

 

mydailyartmagazine

Автор: Пламен Михайлов