Знаете ли, че… (Винсент ван Гог)

Винсент ван Гог е художник, който чрез творчеството си се утвърждава в историята. Умира само на 37 години, но въпреки това в животът му е изпълнен с интересни и нестандартни случаи. Краят му е повече от трагичен. А някои биха определили целия му живот като мъка. Ето повече необичайна информация за холандския художник: 

Ван Гог създава около 2100 произведения на изкуството, от които 860 са чрез маслени бои. Повечето картини са нарисувани в последните две години от живота му.

Винсент е кръстен на дядо си, като освен това е имал брат, който се е казвал по абсолютно същия начин. Те така и не се срещат, защото брат му умира при раждането, година преди Ван Гог да се появи. 

Започва да рисува чак на 27 години. Бил е самоук. Спестява за училище по изкуствата, като го посещава няколко месеца, но има проблеми с учителя, поради нетрадиционния си стил. Всичко това се случва само 4 години преди смъртта му. 

Ван Гог не е могъл да си позволи модели, като заради това, в началото е рисувал само цветя, пейзажи и … себе си. Не е случайно, че има толкова много автопортрети. 

Споменавайки автопортрети, Винсент ван Гог има над 30 такива. 

картина: Art.co.uk: Винсент ван Гог –  Червено лозе, близо до Арл

Приживе, фамозният художник продава само една картина – „Червено лозе, близо до Арл“. Той става известен чак след смъртта си. 

Винсент е имал много болести, сред които епилепсия, халюцинации и умствени проблеми. 

Ван Гог има над 800 написани писма. Това прави почти толкова писма, колкото създадени картини има. Те били адресирани до брат му, който също така му е бил и най-добър приятел – Тео, който пък често е спонсорирал Винсент.  

С парите, които получавал от брат си, холандският гений се е снабдявал главно с материали за това, което твори. Което го пък ограничавало най-вече до хляб, кафе и тютюн. 

Веднъж, когато имал епилептичен пристъп, нападнал свой приятел с бръсначка, като дори откъснал част от ухото му. 

Винсент умира, защото се застрелва в гърдите, докато е навън и рисува. Той все пак успява да се добере до стаята си. 

След като се прострелва, Ван Гог живее още 30 часа. Последните си моменти прекарва с брат си, а последните му думи са: „Тъгата ще продължи вечно“.

Цели 11 години след смъртта на Винсент са необходими, за да започнат картините му да предизвикват интерес. Това се случва, след като жената на Тео започва да разпространява упорито труда на Винсент.

Поради факта, че често бъркали името му, Ван Гог решил да се подписва под картините си с „Винсент“. Но той не се подписвал под всяка картина, а само под тези, които смятал, че са достатъчно добри.