„Малиновия хълм“ – хорър за млади читатели от изгряващата скандинавска кралица на съспенса

Изненадващи обрати. Хорър, който те пренася в ранните години на ХХ век.

Награда „Рунеберг“ за най-добър роман за млади читатели. Предстоящ филм по книгата. Това са впечатляващите факти, които съпътстват „Малиновия хълм“ – роман за ужаси, предназначен за млади читатели и написан от изгряващата кралица на съспенса от Финландия, Ева Франц. Изданието е на „Книги за всички“.

 

Eva Frantz
foto: Marica Rosengård

Авторката – Ева Франц, е родена през 1980 г. в Хелзинки, работи като журналист във финландската национална телевизионна компания. Дебютира с криминалния роман „Летен остров“ през 2016 г. Оттогава работи по криминална поредица, която досега съдържа три романа: „Синята вила“ (2017), „Осмата девица“ (2018), който е отличен като най-добър криминален роман на годината и е номиниран за наградата Nordic Glass Key Award, и „Извън играта“ (2020). Спечелилият награда „Рунеберг“ роман „Малиновия хълм“ (2018) е първата ѝ книга за млади читатели, последвана през 2021 г. от „Кралицата на нощта“.

„Малиновия хълм“ е санаториум за страдащи от белодробни заболявания, построен дълбоко в гората. Много от децата, които са лекувани там, идват от бедни, многодетни семейства. Такава е Стина – много болна и живееща с овдовялата си заради войната майка и петима братя и сестри на улица „Моряшка“ в южната част на Хелзинки.

Санаториумът прилича на Стина на замък – толкова огромен и пуст, пълен само с дълги ечащи коридори. Толкова самотно място, докато една вечер не се появява Рюбен. Момчето от загадъчното двайсет и трето отделение започва да я посещава, когато е време за сън, и да я извежда на нощни експедиции.

Постепенно Стина осъзнава, че не всичко е напълно както трябва. Защо от вкъщи не отговарят на писмата ѝ? Какво се е случило в действителност с изгорялото преди време източно крило? Защо всички сестри изглеждат толкова уплашени? И за какво се опитва да я предупреди Рюбен?

 

Най-големият финландски вестник Hufvudstadsbladet, излизащ на шведски език, пише за „Малиновия хълм“:

„Книгата на Ева Франц съдържа всички необходими елементи, които един увлекателен роман за запалена млада читателска аудитория трябва да притежава: напрегнат сюжет и свръхестествен обрат.“

 

Ева Франц

Малиновия хълм

Роман, хорър, финландски

Изд. “Книги за всички”

Превод: Евгения Кръстева

128 стр., 10 лв.

ISBN 978-619-7535-26-6