Община Шабла е домакин на ХІV Фестивал за старинна музика, песен и танц Stravaganza

Премиера на музикално-театралния пърформънс „Ре-Ренесанс“ на режисьора Георги Грозев

Фестивалът за старинна музика, песен и танц Stravaganza остава верен на мисията си да представя класическите изкуства през погледа на съвременните творци.

От 1 до 14 август 2021 година община Шабла е домакин на четиринадесетото издание на Фестивала за старинна музика, песен и танц Stravaganza.

Откриването на 1 август е реверанс към оперното изкуство през вековете. В концерта „Любимата стара опера“ на сцената ще бъдат изтъкнатите български оперни певци: тенорът доц. д-р Николай Моцов, който е и преподавател по оперно пеене в НМА „Панчо Владигеров, сопраното Венера Мелеки, мецосопраното Тереза Бракалова и баритонът Валери Турманов, както и пианистката Зорница Гетова, под чийто акомпанимент ще прозвучат арии и дуети из опери и оперети на Моцарт, Доницети, Верди, Бизе, Калман и Лехар.

 

Основен акцент в програмата е премиерата, създадена специално за тазгодишното издание на музикално-театралния пърформънс „Ре-Ренесанс“ на 10 август  на режисьора Георги Грозев. Спектакълът изследва връзката между музика и театър. В основата са познати и непознати текстове от епохата на Уилям Шекспир в търсене на отговори на въпросите: имат ли място образците на живото сценично изкуство от отминали епохи в съвременното технократско общество и има ли нужда модерният човек от досег с тях.

Ден по-късно на 11 август ансамбъл „Барок и още нещо“ за първи път заедно с Представителния духов оркестър на Държавна опера – Варна ще представят произведения от световната класика в пространството на Зеления център в Шабла.

 

По традиция закриването е на 14 август в навечерието на големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица с концерт на Дамски камерен хор при храм „Свети Атанасий”, гр. Варна с диригент Евгения Григорова.

„Фестивалът е единствен по рода си в България. Различността му се състои в това, че съхранява и разпространява – по един близък до съвременния човек начин, събитията от отминали епохи“, споделя артистичният директор Петя Плукчиева.

 

Фестивалът за старинна музика, песен и танц Stravaganza се провежда с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и е под патронажа на кмета на община Шабла Мариян Жечев.

ПРОГРАМА

1 -14 АВГУСТ 2021 Г., ГР. ШАБЛА

 

1 август, неделя, 19:30 часа
ОТКРИТА СЦЕНА ПАРКА

ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ И ОПЕРЕН КОНЦЕРТ

„ЛЮБИМАТА СТАРА ОПЕРА”

С участието на:

Венера Мелеки – сопран

Тереза Бракалова – мецосопран

Николай Моцов – тенор

Валери Турманов – баритон

Зорница Гетова – пиано

 

 

 4 август, сряда, 18:30 часа

ЗЕЛЕН ЦЕНТЪР – ШАБЛА

„ПОД ЗВЕЗДИТЕ”

Концерт на участниците в майсторския клас на доц. д-р Николай Моцов

 

10 август, вторник, 19:30 часа

ОТКРИТА СЦЕНА ПАРКА

„РЕНЕСАНС”

Театрално-музикална интермедия на режисьора и актьор Георги Грозев

С участието на:

Сабина Коен – актриса

Боряна Бабанова – актриса

Вяра Грънчарова – музикално оформление

Борис Павлов – музикално оформление

 

11 август, сряда, 18:30 часа

ЗЕЛЕН ЦЕНТЪР – ШАБЛА

„КЛАСИКО ЛЮБИМА, КАК ПРИКАЗНА СИ ТИ”

Камерен концерт

С участието на:

Ансамбъл „Барок и още нещо”, гр. София

Представителен духов квинтет на Държавна опера – Варна

 

14 август, събота, 18:30 часа

ПЛОЩАДА 

ОФИЦИАЛНО ЗАКРИВАНЕ И ХОРОВ КОНЦЕРТ

„ВЕЧЕР НА ХРИСТИЯНСКАТА МУЗИКА”

Дамски камерен хор при храм „Свети Атанасий”, гр. Варна

Диригент: Евгения Григорова