Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ отбелязва началото на учебната година с книга от българска писателка от Цариброд

За първия учебен ден на 15 септември Клуб „Писмена“ към Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ покани Елизабета Георгиев да представи най-новата си книга за деца. Събитието ще започне в 18.00 ч. на терасата на втория етаж на Националната библиотека. За книгата  ще говорят Росица Чернокожева, Радостина Нейкова и Донка Николова.

„Чудесата на хартиеното ветрило“ е четиринадесетата книга за деца на писателката, родената в Цариброд (Димитровград), Сърбия. Тя излиза със спомоществователството на Националния съвет на българското малцинство  в западната ни съседка и е издадена от издателство „Нова братство“ в град Ниш. В нея Елизабета Георгиев разказва за зараждането на обичта към книгите у две деца, за травмата от загубата на родител, за емпатията и създаването на приятелство.

Елизабета Георгиев е библиотекар-съветник в библиотеката „Детко Петров“ в Димитровград. През 2011 г. Сръбската библиотечна асоциация я обявява за най-добър библиотекар в обществените библиотеки в Сърбия. Носител е на няколко награди за литература. Превежда от български на сръбски и от сръбски на български. Превеждала е българските писатели Елин Пелин, Елена Алексиева, Здравка Евтимова и др. Автор и редактор е на двуезичните (сръбско-български) телевизионни предавания за деца „Клинци и хлапета” и „Попонайци“. От март 2020 г. е редактор на списанието за деца и юноши на сръбски и български език „Фарче“.