Непоносимият край на британския бюрократ в Брюксел

Лондон се тресе от вълнение и тревога около Брекзит. Едва ли има разговор в града, който не се превръща в ръкопис по въпроса. В Брюксел обаче всичко е спокойно и темата едва се регистрира.

Но една група там не споделя благоволението: британските технократи, които посвещават кариерата си на радикалния проект на Европа за сливане на суверенни държави в политически и икономически съюз. В интервюта, които често се усещат по-скоро като сесии за неформална терапия, редица британски държавни служители и други професионалисти споделиха чувството на неудовлетвореност, шок, скръб и гняв, които почти 18 месеца са били постоянните им спътници.

 

Екзистенциална тревога

Британците отдавна са значително недостатъчно представени в Европейската комисия, в сравнение с размера на Великобритания в ЕС

Тези от тях, които са без план Б, попадат в две групи: тези, които правят всичко възможно, за да изкопаят наследството си в Ирландия или другаде, и тези, които се опитват да се убедят, че всичко ще бъде наред.

Аз правя това съзнателно, защото намалява стреса за мен и за семейството ми“, казва високопоставен служител на ЕС, който участва в последната група. “Всъщност мисля, че ще бъде намерено решение за нас. Може би не  добро решение, но … добре, това е моят подход досега. ”

Дори ако законно могат да останат в Белгия, британските служители в европейските управляващи институции може да нямат голяма кариера там,  Въпреки че председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер заяви, че ще се опита да ги защити.

Изместване на лоялността.

Когато говорим с британците в Брюксел за преговорите за Брексит, техните местоимения стават объркани. ЕС е почти винаги наричан “ние”, докато Обединеното кралство понякога е “те”. Искането от страна на служителите на комисията за разделени лоялности провокира реакции, които се проявяват от гнева на предизвикателството.

Моите лоялности не са дистанционно разделени: аз съм абсолютно 100% про-ЕС. Какво искаш да кажеш с разделени лоялности? Като човек, който обича моята страна Великобритания и вярва във Великобритания, виждам Брексит като фундаментално анти британско нещо и невероятно опасно за страната “, споделя служител на високопоставено ниво.

 

Смущението не се усеща само от британците в ЕС, но и от други индустрии, които се намират в Брюксел. “Когато се преместих в Брюксел преди няколко години … имах две основни позитивни убеждения за Великобритания: че бяхме по-малко расистки от повечето европейски държави и имахме по-компетентно правителство. Сега не мисля, че нито едно от тези неща е вярно “, казва британски експерт по връзките с обществеността.