Смърт за уеб консумация

Евел Книвъл беше прав, когато казваше, че хората обичат екстравагантността, събитие, което е единствен по рода си действие, което ще доведе до трагедия, или триумф или нещо прекрасно между тях. И това не е нещо ново. Тази жажда не започва и не завършва с Кенвъл.

В продължение на стотици години в Западния свят зрителите са били очаровани от човешките същества, рискували живота си в името на забавленията. Можем да отдадем това очарование на изобретателните начини, с които „смелите“ излизат извън пределите на нашите собствени възможностти, постигайки максимална близост до смъртта.

Вчера известна „интернет звезда“ падна от 62-етажен небостъргач. Инцидентът беше заснет с камера, която 26-годишната Ву Юнгнинг поставя сама. За 24 часа клипът е споделен от няколко профила в Ютюб и е гледан хиляди пъти.

За хора като Юнгнинг не е много сигурно дали правят тези рисковани клипове заради адреналина или заради славата в Интернет. Днес само един клип в Ютюб може да донесе богатство и слава.  Интернет не е променил фундаментално импулса на тези, които изпълняват такива каскади или тези, които ги гледат.

Настройте предупреждение в Google News за “daredevil” и ще се сблъсквате ежедневно с два или три нови профила на някого, който се е направил на каскадьор с цел уеб консумация. Понякога, както в случая на Ву, тези каскади водят до смърт. Така че, кому е нужна тази излишна смелост?

Тук обаче следва да се запитаме доколко желанието за тези рискови прояви е пробудена от жаждата за допамин, андреналин, кератин или витамин C. Или днес тези хора са подведени по-скоро от желанието за слава и пари.

Юнгнинг получава своята известност, но тя никога няма да може да и се наслади.