Поколението на милениалите- кой казва, че за нищо не стават?

Снимка: theodysseyonline

 

Кои са милениалите

Терминът “Милениали” обикновено се отнася до хора, родени между началото на 80-те и 90-те години, според речника на Merriam-Webster. Някои хора също включват деца, родени в началото на 2000-те години.

Поколение на милениалите е известно също като “Поколение Y”, защото идва след “Generation X” – хората, родени между началото на 60-те и 80-те.

Възрастовата група на милениалите също се нарича Питър Пан или Поколението Бумеранг, поради склонността на някои от тях да се върнат при родителите си, може би поради икономически ограничения и нарастваща тенденция на забавяне стартиране на самостоятелен живот и създаване на семейство.

 

Характеристики на милениалите

Целите на това поколение се характеризират по редица различни начини. От отрицателна гледна точка те са описани като мързеливи, нарцистични и склонни да скачат от работа на работа. Книгата “Trophy Kids” на Рон Алсоп от 2008 г. обсъжда колко млади хора са възнаградени за минимални постижения (като просто участие) в конкурентни спортове и имат нереалистични очаквания за трудов живот.

Една статия в списание “Тайм” показва, че милионите “искат гъвкави работни графици”, “повече време за себе си, по време на работния ден” и почти безпрепятствена обратна връзка и съвети от страна на мениджърите”. Друга статия, озаглавена “The Me Me Me Generation”, започва: “Те са нарцистични, те са мързеливи, дори са малко заблудени. Статията също така посочва, че милениалите могат да се адаптират бързо към свят, който претърпява бързи технологични промени.

Изследване през 2012 г. установява, че младежите от това поколение са “по-граждански и политически неангажирани, по-фокусирани върху материалистичните ценности и по-малко загрижени да помагат на по-голяма общност, отколкото GenX (родени 1962-1981 г.) и Baby Boomers (родени от 1946 до 1961 г.), според USA Today. “Тенденцията е по-скоро да се акцентира върху външните ценности като пари, слава и външен вид и по-малко акцент върху присъщите ценности като самоприемане, принадлежност към групата и общност”.

Въпреки това

Приоритетът, който милениалите поставят върху творчеството и иновациите, е добър за бъдещия икономически растеж, а техният безпрецедентен ентусиазъм към технологиите има потенциала да доведе до промяна в традиционните икономически институции, както и в пазара на труда. Това се казва в заключение на доклада “15 икономически факта за милениалите”, на Съвета на икономическите съветници на САЩ.

В същият този доклад е посочено, че това поколение инвестира в своето образование повече от което и да е други поколение. Също така се считат за по-открити и по-подкрепящи правата на хомосексуалистите и равните права на малцинствата. Други позитивни прилагателни, които ги описват, са уверени, самоизразни, либерални, оптимистични и възприемчиви към нови идеи и начини на живот.

Така че може да се каже, че никое предишно поколение не е било по-подготвено да се справи с насрещните предизвикателства, които глобалното развитие поднася.

Все по-модерно става през последните години, човек да се защитава, заради това, което е, заради това, което прави, харесва или мисли. Критическото и негативно мислене вече тясно си е намерило място в съвременното общество. Да си нормален или „модерен“, в контекста на това, което се смята за такова в наше време е опасно. И е още по-опасно за поколението на милениалите, защото те са тези, които са най-критикувани, заради начина си на живот, заради консуматорството си, заради непрестанната им връзка с технологиите. Среда, която дори не е създадена от тях, но се случва така, че те поемат тези удари, още преди да започнали съзнателния си живот.