Разсеяната Меркел е лоша новина за света

Снимка: Reuters

 

Когато беше избран Доналд Тръмп, германската Ангела Меркел не се присъедини към други световни лидери, опитвайки се да се ангажира новия президент. Нямаше ласкателство, нямаше спешни призиви и никакви приятелски кръгове на голф, пише издание Тайм.

Германия и Америка са обвързани с общи ценности – демокрация, свобода, както и уважение към върховенството на закона и достойнството на всеки човек, независимо от техния произход, цвят на кожата, вероизповедание, пол, сексуална ориентация или политически възгледи” написа Меркел в кодирано поздравление към президента. “Въз основа на тези ценности бих искала да предлагам тясно сътрудничество”.

Но президентът Тръмп не изглежда да се интересува повече от западните ценности и мултилатерализма, както когато беше кандидат, а сегашното състояние на германската политика предполага, че сега Меркел няма да може да ги защитава. Нейната позиция, поразена от разочароващия изборен резултат и стива на коалиционните разговори изглежда я разклащат като “лидер на свободния свят”.

Това е лоша новина за Европа, по-специално, защото разсеяна Меркел ще напусне ЕС без силен лидер в момент, когато са необходими силни лидери за реформиране на еврозоната, както и европейска фискална и банкова политика. Френският президент Емануел Макрон се нуждае от Меркел да помогне за създаването на амбициозна “пътна карта” за реформи през следващите месеци. Двойката вече има големи несъгласия, а Меркел вече няма голямо влияние у дома. Ако тя не успее да сформира правителство и Германия се върне на изборен етап през 2018 г., европейската реформа ще бъде заложена на карта.

Отвъд Европа, Меркел ще се бори да повиши международния си профил, тъй като тя се опитва да задържи коалиционните партньори. Със закоравяването на Европа, разсеяна от раздразнителната политика на собствената й страна и Тръмп, който убеди Вашингтон, че не може да се довери дори на дългогодишните си съюзници, международната политика се превърна в борба на всяка нация за себе си.

Меркел няма да ходи никъде. Партията й остава най-силната в Германия и тя е по-популярна от самата партия. Рейтингът й на одобрение е 54%, дори след разпадането на коалиционните разговори. Германската икономика е в добро здраве. Но Западът се нуждае от по-голямо лидерство, отколкото дипломатът Доналд Тръмп и отслабената Ангела Меркел сега могат да осигурят.