Дончо Дончев- единственият български художник с участие в Церн

Роден в Габрово, в семейството на учители, Дончо Дончев завършва художественото училище в Трявна и живопис във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Първите му изложби са в град Дряново, а днес може да се похвали с изложение на изкуството си в голям брой европейски страни, някои от които са Цюрих, Локарно, Лихтенщайн, Щутгарт, Лайпциг, Виена, Брюксел, Истанбул, Измир и др. Най-големият му успех е участието в изложба в ЦЕРН, което не се е случвало на друг българин до сега.

 

Дончев споделя, че пътят към успеха му в чужбина се дължи на последователни стъпки. “Започвайки от ученето в началото, творецът трябва да открие начин да  представи себе си“, споделя той за БиТиВи. Пробивът му идва след дълго време на лутане между различни занимания в сферата на киноиндустрията и анимацията, като неговата първа изложба е тази в Измир.

До изложбата в ЦЕРН художникът стига благодарение на проект относно разбирането за възникването на света. Разказва, че там съществува практика за смесване на науката и изкуството и, за да участваш в изложбата е нужно първо да кандидатстваш и да бъдеш удобрен. Проекта му  „Particle metamorphosis” е разгледан и оценен от комисия, след което Дончев получава обаждане от организаторите.

Що се отнася до рисуването на живо, Дончо Дончев разказва, че то му дава тръпка и адреналин. Според него това е истинският начин за представяне на изкуство, защото така хората могат директно да видят как се сътворява една картина върху бяло платно.

Художникът споделя и за различните начини, по които той се опитва да разнообразява изкуството си. За него формулата за успех не се  крие в „робуването“ на един стил и поради тази причина обича да експериментира с различни техники. Една от тях е вмъкването на кройки в рисунките. Идеята му се заражда, когато попада на списания за шеф и се впечатлява от линиите, които биха могли да скрият различни изображения.