ЧЕЗ се изнася от България

Чешката енергийна компания ЧЕЗ е готова да продаде една от последните си балкански активи, тъй като търси по-стабилни инвестиции в Западна Европа, пише изданието tol.org.

“Пренасочваме вниманието си”, каза финансовият директор на компанията Мартин Новак пред Блумбърг този месец. “По отношение на новите активи, компанията сега се стреми към възобновяеми енергийни източници и определено в Централна и Западна Европа, а не в Югоизточна Европа“.

Чешкото правителство притежава мажоритарен дял в ЧЕЗ, който според Блумбърг е най-големият производител на електроенергия сред бившите комунистически страни в ЕС.

Неговите български активи, които включват електроцентрали, захранвани с въглища, и дистрибуционен бизнес, са най-големият източник на приходи от чужбина, въпреки че общите приходи от чужди пазари са по-малки от нейните чешки предприятия.

През последното десетилетие ЧЕЗ избута агресивно в Румъния, Албания и Турция заедно с България. Но сега той “променя начина, по който води прекалено много боеве с местните законодатели и регулатори“, пише Блумбърг.

Според съобщението, компанията е в разговори да продаде българските си активи. Най-големият кандидат е индийската компания Future Energy, съобщиха на 7 ноември в чешки бизнес дневник “Hospodarske noviny”.

ЧЕЗ далеч не е единственият енергиен играч, който планира да инвестира силно във възобновяеми енергийни източници. Официалната политика на Европейския съюз изисква все по-голяма зависимост от по-чисти енергийни източници. Комисията по промишлеността и енергетиката на Европейския парламент заяви вчера, че съюзът трябва да генерира 35% от енергийните си нужди от възобновяеми източници до 2030 г. Законодателите също гласуваха за предложение за намаляване на общото потребление на енергия с 40% до 2030 г., предложени от Европейската комисия, доклади “Нова Европа”.

Печалбата на ЧЕЗ нарасна с 13% на годишна база през първите девет месеца на 2017 г. до 16,6 млрд. Крони (770 млн. Долара), съобщиха от компанията.

През студената зима на 2013 г. хиляди хора протестираха срещу ЧЕЗ в градовете в цяла България. Те обвиниха чешката компания и други чуждестранни компании, които увеличават сметките за енергия.

Българският енергиен регулатор многократно е предупреждавал ЧЕЗ, че може да бъде лишен от лиценза си. ЧЕЗ и два други чуждестранни енергийни дистрибутор потърсиха международен арбитраж по спора, съобщава “Харвари”.

ЧЕЗ също се заплита в спор с Албания, когато се опита да излезе от страната през 2012 г., твърдейки, че широко разпространената кражба на електроенергия и неплатените сметки направиха невъзможно да се работи там. Властите задържаха за кратко няколко служители на ЧЕЗ и през 2013 г. отнеха лиценза им за местно дъщерно дружество, което принуди ЧЕЗ да започне международно арбитражно производство.

ЧЕЗ постигна споразумение с албанското правителство и прекрати дейността си през 2014 г., според чешката преса.