Альона в страната на Госпожите

Галерия за съвременно изкуство ТЕА АЛБА представя новата самостоятелна изложба на известната майсторка на кукли, художничката Альона Петришка.

Изложбата е със заглавие “Альона в страната на Госпожите“ и ще бъде открита на 22. 11.2018.

Светът на Госпожите – свят на доброто и красивото

Слово за откриването на събитието

Целият свят е сцена, а за Альона и извор на вдъхновения. На съвсем необичайни места тя, с помощта на приятелите си, намира забравени съкровища. Врата от минали епохи, която няма кой да отключи, параван, скътал образи, истории и аромати от миналото, чекмедженца – пазители на тайни откриват своя нов дом в нейните дух и въображение. Всеки нов материал създава у Альона порив за сътворение. Върху следите на времето, тя надгражда нов елегантен, красив свят на изкуството, като му придава нов смисъл и стойност. Позлатени копчета, дантела, колелца от часовников механизъм и резета отключват у художничката пориви за сецесионов разкош. Сътворени от дърво за топлина, тъкани за мекота и метал за блясък всеки от 10-те вечни символи е прототип на променящата се и вечна женственост в СТРАНАТА НА ГОСПОЖИТЕ.

Куклата е универсален израз на радостите, надеждите и копнежите на света. Неразривно свързана с необятното детско въображение, създаването на куклата не е обвързано с клише, а образът й-не може да бъде поставен в стесняващи граници. Социокултурен феномен от дълбока древност, куклата олицетворява женското начало, целостта, баланса и хармонията на живота. Широко отворили очи, Госпожите на Альона са Пазителки на времето, без минало и бъдеще. Точно тук и сега богини, ангели, кралици, очакват своите герои и така сътворяват модел на света. Свят, в който цари Ангелска чистота, вечна любов, вярност, отдаденост, възвишеност. Госпожа Земя, Госпожа Вода, Госпожа Слънце, Госпожа Ева, Госпожа Ангелина – сънувани и създадени в сърцето на Альона, с респект към живота и истинските стойности, ще Ви дарят с вяра и любов.

Албена Айладънова

Галерист