Решено! Минималната пенсия става 219 лв. от средата на 2019 година

Майките на деца с увреждания с отворено протестно писмо

Парламентът прие окончателно минималната пенсия да се увеличи от средата на следващата година. Така от 207.60 лв. тя става 219.43 лв. и ще влезе в сила от 1 юли 2019 г. От БСП излязоха с предложение от алтернативния си бюджет –минималната пенсия да се повиши до 300 лв. и всички пенсии да се преизчислят.

Надя Клисурска от левицата обвини ГЕРБ, че са излъгали 1 милион и 900 000 свои избиратели, а Обединени патриоти – 318 000 свои поддръжници в предизборните си обещания за достойни старини. Рамадан Алтай от ДПС се присъедини като изтъкна, че националистите в управлението са излъгали при влизането си в Парламента, че минималната пенсия ще стане 500 лв., а сега ГЕРБ се чудят как да се отърват от тях.

Валери Симеонов от НФСБ  пък заяви,че благодарение на ОП обидно ниските пенсии бяха увеличени. Никъде в предизборната кампания не сме споменавали за 500 лв. пенсия.

Светлана Ангелова от ГЕРБ сложи точка на споровете и уточни, че увеличението на пенсиите при правителството на левицата всъщност е било изплатено от правителството на ГЕРБ.

            * Не може да се гласува закон за който няма пари

В същото време майките от протестната инициатива „Системата ни убива“ публикуваха протестно отворено писмо до председателя на Народното събрание, премиера, министрите на финансите и на социалната политика, омбудсмана и медиите. В него те заявяват, че отново са излъгани. След заседанието на социалната парламентарна комисия е станало ясно, че Законът за личната помощ по думите им е „осакатен до 100% инвалидизация“. За децата с най-тежките увреждания, които имат право на месечна помощ от 930 лв., и използват асистент по новия закон за личната помощ, ще се приспадат по 380 лв. месечно в полза на общината доставчик, независимо от броя на определените часове за лична помощ, с което предизвикаха и възмущението на омбудсмана Мая Манолова. Според тях е извършена подмяна на текстове и законът ще влезе в сила без да има финансов ресурс за неговото прилагане. Това ще доведе до дискриминация и списъци на чакащи за лична помощ, алармират майките.

В лично обръщение към Бойко Борисов и Владислав Горанов, майките заявяват: „Освен, че ни излъгахте отново, вие ни се подигравате“.

„150 млн. са факт, но те не отиват за Закона за личната помощ, а за Закона за хората с увреждания. Не може да се гласува закон, за който няма пари. Това е прах в очите“, коментира Мая Стоицева представител на родителите на деца с увреждания пред БНР. „Те на практика не са се изгубили, но отиват за новата финансова подкрепа, която ще влезе в сила от януари и която вече се определя до линията на бедността. Реално тези 150 млн. лв. отиват за политики за хората с увреждания. Проблемът е, че се гласува един закон – този за личната помощ, за който няма финансиране. Това, което „взриви“ беше една добавена алинея към преходните и заключителни разпоредби, която казва, че тези 71 млн., които са предвидени за лични асистенти, всъщност са предвидени от януари до септември и на практика оставят Закона за личната помощ без нито един лев подкрепа“, подчерта Стоицева и попита какво става след 1 септември с асистентите. На практика идеята за отчитане на личните нужди се срива напълно, допълни тя.

Източник: БНТ,БНР, снимка: “Застраховател прес”