Най-добрите книги за любителите на изкуството

В света на изкуството има много полезни книги, които трябва да бъдат прочетени от всеки артист. Написани през миналия век, те са свързани масово с влиятелните художници, историци на изкуството и теоретици на изкуството. Някои от тях са почти пророчески и са релевантни и до днес.
Тези книги повлияват не само на историята на изкуството, но и на архитектурната теория, културните изследвания и теорията на медиите. Те не винаги се интересуват директно от изкуството, но коментират развитието на технологиите и медиите, които са толкова важни за изкуството през 20-и и 21-ви век. Ето и списъкът:

Маршал Маклуън, Медията (Средството) е посланието (1967)

Хората, които са скептични към съвременното изкуство, често казват, че не го разбират. Те виждат абстрактна картина и търсят скрити идеи. И това е, когато мислите на Маршал Маклуън идват в съзнанието ми. Да се “получи” едно произведение на абстрактното изкуство често не се “разбира”, а по-скоро се обмисля в неговата цялост, отговаряйки на неговата форма и състав по интуитивен, чувствен, не интелектуален начин. Едно от понятията, присъстващи във книгата на Маклуън, е посланието, в което той твърди, че начинът, по който изпращаме и получаваме информация, е по-важен от самата информация. Написана през 60-те години, тя говори за силата на технологиите и формата в оформянето на нашия опит. Тя има огромно влияние върху визуалното изкуство, особено върху минимализма, и влияе върху различни творци и до днес.

Валтер Бенджамин, Изкуството на изкуството в епохата на механичната репродукция (1936)

Това е едно от най-важните произведения на културната теория, писани някога, и все още изглежда пророчески. Тя обяснява как в ерата на масмедиите аудиторията може да вижда произведения на изкуството многократно. Бенджамин изследва какви са последиците от това, а именно липсата на така наречената аура. Работата е изведена от традицията, нейната оригинална обстановка. Внезапно може да извади човек от комфорта му, но след това автоматично се отделя от своята уникалност, заменена със социално и политическо значение.

Джон Бергер, Начини на виждане (1972)

Джон Бергер извлича темата от есето на Валтер Бенджамин, първо в телевизионната програма “Начини на видимост” (1972) и след това във влиятелната книга. Идеите на Бенджамин се превеждат и разширяват от Бергер по доста достъпен начин. Идеите обясняват начина, по който гледаме изкуството и как изображенията имат слоеве с по-дълбок смисъл отвъд това, което показват на повърхността. Тази тежко илюстрирана, кратка книга е изпълнена с блестящи мисли, които ще променят мисленето ви за изкуството и образите.

Сюзън Зонтаг, За фотографията (1977)

Това е една от най-популярните книги по темата за фотографията и още една позиция в този списък, която изследва как възпроизведеното изображение засяга съвременното общество. Това не е книга за историята или техниките на фотографията, а една невероятна критика на средата. Зонтаг ни принуждава да преосмислим един прост акт на “заснемане” и разкрива други значения, като например идеята, че веднага щом бъде направена снимка на някого, ние сме свидетели на изтичането на техния живот, следователно ние участваме в тяхната смъртност.

Ернст Гомбрих, Историята на изкуството (1950)

Смята се за класическо въведение в историята на изкуството, продавано в милиони копия. Тя обаче не показва крайната история на изкуството, а нейната евроцентрична версия, която е съкратена от женски художници (единственото изключение е Кате Колвиц). Книгата е перфектна, ако сте начинаещ и искате да научите повече за артистите и движенията, които са били считани за исторически канон на изкуството.