Парламентът прие бюджета на НЗОК за 2019 г.

490 млн. лева повече отпуска държавата в бюджета за 2019 година в сравнение с 2018 г.

За следващата година приходите в бюджета ще бъдат в размер на 4 299 603 000 лв. Ръстът в приходите е с 418,4 млн.лв. спрямо 2018 г. През следващата година Министерството на здравеопазването ще изплати 43 хил. лева на НЗОК. Те са над 489 млн. лева повече в сравнение с 2018 г. Здравноосигурителната вноска от 8% ще се запази и през 2019 г.

Предлага се от 1 юли пенсиите да бъдат увеличени с 5,7 на сто. Хасан Адемов от ДПС обаче предложи този ръст да бъде изтеглен от 1-и април:

Хасан Адемов

„Една голяма част от пенсионерите са извън схемата на енергийното подпомагане. Което означава, че те ще бъдат затруднени да поемат сметките си от зимния период.“  

От своя страна от БСП поискаха по-сериозно увеличение на пенсиите, защото догодина няма да се подобри животът на пенсионерите. „14 лева е средно едно увеличение на средната пенсия на един пенсионер. Това ли ще подобри живота на хората? Не, няма как да се случи”, заяви Виолета Желева. По време на дебатите се стигна до напрежение в пленарната зала, след като председателят Цвета Караянчева подложи на гласуване прекратяването на обсъждането по първата точка, а от левицата настояваха, че не направили всичките си изказвания.  Предвидените приходи и трансфери за догодина за НЗОК са в размер на 4 299 603000 лв. Здравноосигурителната вноска се запазва в размер на 8%, като в разчетите са отразени ефектът от увеличаване на максималния осигурителен доход,промяната на минималната работна заплата, минималните осигурителни прагове и минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. Здравноосигурителните приходи за 2019 г. са с ръст 418 400 000 лв. спрямо предходната година. Предвидените разходи и трансфери са в размер на 4 350 003 000 лв., от които 4 116 396 200 лв. са за здравноосигурителни плащания. С планираните средства е предвидено закупуването на медицинска помощ в обхвата на задължителното здравно осигуряване, гарантиранa от бюджета на НЗОК.

Корнелия Нинова

От БСП заявиха, че ще внесат бюджета на НЗОК за 2019 г. в Конституционния съд. Лидерът на левицата Корнелия Нинова обърна внимание, че бюджетът променя 18 закона. „Това е звучен шамар върху българското право, тежък удар по законодателния процес и петно върху лицето на парламента“.

В бюджета на НЗОК 2,5 млрд. лева отпуска държавата за медицински дейност. За първична извън болнична медицинска помощ – 225 млн.лева; за специализирана извън болнична медицинска помощ – малко над 250 млн.лева; замедико-диагностична дейност – 90 млн.лв.; за болнична медицинска помощ – 2 млрд. лева. За дентални дейност – 167 млн.лева и за лекарства и медицински изделия – 1,2 млрд. лева.

Не мина без напрежение в пленарната зала

Парламентът реши Фондът за лечение на деца да бъде закрит до 31 март 2019 г., а след това функциите му да бъдат иззети от НЗОК. „Касата има много по-голям опит относно трансплантациите, отколкото Фондът за лечение на деца в чужбина и не е проблем,че гой ще бъде закрит“, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той увери, че не се отменят съществуващи права на децата като пациенти за лечение в чужбина.

Изпълнителната агенция „Медицински одит“ и Изпълнителната Агенция по трансплантации ще се слеят в Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ от 1 април 2019 година. Директорът на новата агенция ще бъде назначаван от министъра на здравеопазването, съгласувано с министър-председателя. „Чрез преминаването на Агенцията по трансплантациите в Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ на пациентите ще им бъде осигурена комплексна медицинска услуга“, уточни министър Ананиев.

След приемането на бюджета ще бъде създадена Национална здравно информационна система, която да  се администрира и поддържа  от Министерството на здравеопазването. Системата ще събира, обработва и съхранява информация за здравното състояние на населението, чрез създаване на електронен здравен запис на всеки гражданин. Националната експертна лекарска комисия ще създаде и поддържа информационна база данни за всички лица, преминали през ТЕЛК/НЕЛК.

Източник: bTV,debati.bg, Снимки: “Застраховател прес”,Sofiapress.bg