“Между богове и хора” представя бразилската художничка Жулиана Песоа

На 30 ноември от 18:00 часа Градска художествена галерия – Варна представя изложбата “Между богове и хора” от бразилската художничка Жулиана Песоа.

“За племената Наго,ОБÁ означава “цар”, “господар”, “водач”. Творбите в тази изложба се стремят да изразят величието и силата на човека, който носи в себе си силния дух на боговете си.”
Жулиана Песоа


Жулиана Песоа (Juliana Pessoa) завършва визуални изкуства в UFES, провинция Еспиритo Санто, а по-късно получава магистърска степен по философия. Тя е визуален артист, представляван от Галерия O, и преподавател по философия. Изследва съвременни социални и политически събития в Бразилия (candomblé, cangaço, клането в Бело Монте и др.), както и философските трудове на Ницше и Хайдегер, които са обект на нейната академична работа. През 2015г. организира самостоятелна изложба “Obá: Mежду богове и хора”, експонирана в музея MUCANE, град Витория, провинция Еспирито Санто, Бразилия.
През 2016 г. участва в първото издание на проекта Cá entre nós (Тук, между нас), в Галерия OÁ.

 


През 2017 г. специализира в курса “Произход и Собственост“ (Provenance and Property), на професор Чарлз Уотсън. 
Нейни творби има в Художествената галерия на Федералния университет в Рио де Жанейро, Пинакотеката на Федералния университет в град Алагоас, както и в Културната програма на Rumos Itaú. През 2018 г. е поканена да покаже свои творби на Афро-бразилски изображения в MUSEU VALE, в гр. Вила Веля, провинция Еспиритo Санто, Бразилия.