Уличен артист променя изгледа на метрото в Париж

Френският фотограф и уличен художник JR промени парижките железници със своето изкуство. Следвайки стъпките на легендарни фотографи като Ричард Аведон и Ян Артус-Бертран, работата на JR преминава през 11 метростанции. Като част от текущия проект на транзитната операция в Париж RATP, художественото гигантско изкуство ще събира погледите до февруари 2019 г.

В класически стил JR фотографиите се фокусират върху ключова част от човешката анатомия – очите. Серията, наречена “Voyage avec d’autres” (Пътуване с други хора), впечатлява обществеността. Използвайки модели от различна възраст и етническа принадлежност, JR притиска зрителите да помислят за положителните и отрицателните очаквания на непознатите, с които се сблъскват по време на ежедневните си пътувания.

Изложбата ще продължи да се развива през следващите месеци, тъй като JR ще представи нови изображения в и извън гарите. За да стимулира по-нататъшното взаимодействие между обществеността и инсталацията, JR ще прави снимки директно на гарата. Това ще превърне зрителите в модели, подпомагайки цикличната игра на JR между наблюдателя и… наблюдателя.