Интервю с Румен Статков по повод изложбата в галерия “Нирвана”

Самостоятелната изложба на твореца постави началото на новия арт сезон на Столичната галерия

На 11 септември 2019 г. Румен Статков откри самостоятелната си изложба-живопис “Портрети” в галерия “Нирвана”. Ето какво сподели той за Sofiapress – за работата му като творец и експозицията, която съдържа петдесет и пет картини.

Кога са създадени картините за тази изложба?

Тук има картини от преди четвърт век, има и една която е на 38 години. Подбрани са работи от различни цикли – ‘‘Между небето и земята‘‘‚ ‘‘Скрита непреходност ‚‘‘Жените на света‘‘, както и ‘‘Импресии‘‘, някои са и от ‘‘Каменната книга на България‘‘. Оказа се, че в една трета от тях винаги е присъствал портрета. Всъщност, аз събрах това, което е оцеляло, защото има много други картини които не са тук, а на местата си – рисувани за някого, някъде групови и семейни…

Най-големия групов портрет е в Белия Дом в кабинета на Бил Клинтън. Той е рисуван с туш и перо. 30 души бяха нарисувани по отделно, всеки един от тях и с молив. Пазя ги и някой ден ще бъдат показани, както и портретите на всички от прехода на България. Преди да бъдат нарисувани с туш, са нарисувани и с молив. Някои са създадени и директно с туш, защото когато станеш много добър, работиш директно с туш и перо. Сега подготвям една изцяло нова серия, която е свързана с философията и абстракцията събрани в едно, с която можем да си обясним много неща за състоянието на планетата, за самите нас, за взаимовръзките, хората , държавата, общността. Но все още изчаквам преди да я покажа и по този начин по който горе-долу рисувам тези мрежи съм направил няколко портрета, за да са по-близо до хората. Последната ми работа е един портрет, който е тайна засега, рисуван за петдесетгодишнината на един известен българин.

kartini-rumen-statkov-izlojba

 

Трудно ли подбрахте картините за пространството на галерия “Нирвана”?

Много трудно. Има много работи, вкъщи остана ‘‘Лондонският гарван‘‘ и много други картини, които имат смисъл. Не всичко би могло да се събере, но смятам, че достатъчно добре напълнихме залите. Изложени са петдесет и пет картини, които да покажа на хората и да ги зарадвам.

Кои са нещата, които напоследък ви инспирират лично да работите?

Аз вече погледнах света отгоре и го нарисувах. Отново видях нещо, което е много по-голямо от самите нас. Бях на място, на което няма много хора, там видях и разбрах в продължение на две години какво представлява силата на природата и какво чудо е.  Например, не съм нарисувал портрет на дъба, а брезата е различна от бук или растителността, птиците, диви животни. Някак истинско видяно е различно от това, което е в книгите, то ме трогна и е възможно да се върна и да направя една серия в тази посока, защото природата заслужава повече от нас.

 

galeriq-nirvana-rumen-statkov-izlojba

 

 

 

rumen-statkov-galeriq-nirvana

One Comment on “Интервю с Румен Статков по повод изложбата в галерия “Нирвана””

Comments are closed.