Новото лице на българската живопис – художникът Искрен Илиев

На 5 юли в галерия “Валер” бе открита изложбата на свежия полъх сред българските съвременни художници – живописецът Искрен Илиев.

На събитието други творци споделиха, че са дошли, за да “сверят часовника си с техен колега, който работи извън граница“. Такъв е ефектът от съзерцанието на неговите картини, събрани в темата “Хармония и дух” – те въздействат емоционално и предизвикват, като те карат да харесаш нещо, което не си и подозирал, че ще ти допадне. Работата на живописеца е нещо ново и различно за нашия художествен свят, но тя се харесва със своята искрен рисунък, нежност и в същото време липса на задръжки за доза експеримент и неподправеност. Художникът е добре познат извън граница – във Виена, където работи и живее от години, но с представените си самостоятелни изложби в страната през последните години, започва да добива популярност и тук.

В картините му нежните, фини лица на жени имат за свой завършек силни мъжки ръце. Дали това е преплитане на женското и мъжкото начало или по-скоро хармонично допълване между ефирност, съчетана със сила и опора? Всичко е въпрос на лична интерпретация. Ето какъв е отговорът на художника: “Винаги се преплитат. Човекът си е човек. А това, че рисувам повече жени в картините си …  – Искрен се приближава към мен и добавя: “Моделиани е казал че цялото изкуство на тоя свят можеш да намериш в лицето и я тялото на една жена.”

Искрен Илиев

Художникът не поставя имена под картините си, за него това няма никакъв смисъл – той остава зрителят сам да ги почувства и направи своята индивидуална преценка. За него всяка творба представлява процес, който не бива да бъде ограничаван с бариери и заглавия. Цветовете са си цветове, формите – такива сами по себе си: “Дървото ми харесва, каквото е – дърво, реката си е река, небето – небе. Това съдържа достатъчно символика.” – Искрен отдавна вече не търси подобна в своята работа.

“Картините му излъчват много нежност, карат те да се загледаш в себе си. Различен е. Търси разнообразни подходи. Определено е креативен, а на много творци тук им липсва точно това – затворени в едно ателие и преследвайки следващата изложба, понякога се боят да надскочат себе си, а могат, сигурна съм, че могат.”  – коментира пред “София Прес” куратора на галерия “Валер”.

Изложба, която със сигурност трябва да се види и почувства. Оставете се на емоциите си и оставете подсъзнанието да ви води из темите на “Хармония и дух”!