Фотоизложба “20 години Астана” откри Йорданка Фандъкова

В навечерието на 20-та годишнина на столицата на Казахстан, Астана, бе открита фотоизложба в Столична община. Фотографиите представяха различни забележителности от бързоразвиващия се град. Посланикът на Казахстан Н.Пр. Темиртай Избастин и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова приветстваха гостите да разгледат изложбата.

Йорданка Фандъкова и Н.Пр. Темиртай Избастин по време на откриването

“За мен е огромно удоволствие, че мога да бъда домакин на тази прекрасна изложба и най-вече да поздравя нашите приятели от Астана с юбилея 20 години от обявяването за столица“, заяви Йорданка Фъндъкова. – “Радвам се, че в сградата на Столична община имаме такава зала, в която можем да се запознаваме с постиженията на нашите колеги по света. Искам специално да благодаря на посланика, защото работим много прекрасно за доброто сътрудничество между нашите два града. Надявам се да посрещнем кмета на Астана в нашия град.”, допълни още кметът на София по време на откриването.

На събитието присъстваха общински съветници и посланици на други държави.

Посланикът на Казахстан в България изрази надеждите си, че Астана ще стане главен финансов регион. Той сподели радостта си от това, че много области в Казахстан са направили подарък на столицата, като са изградили различни обекти- детска градина, парк, пешеходен мост и други. Също така, в София е наименувана улица на столицата Астана, в знак на уважение.

“Смятам, че нашите отношения между Казахстан и България се развиват активно.”, заяви посланикът Н.Пр. Темиртай Избастин.

Йорданка Фандъкова сподели пред sofiapress.com, че България очаква Казахстан да върне жеста с наименуване на улица на столицата ни. “Имаме разговори за реципрочност. Като знак за добрите взаимоотношения беше наименуването улица на столицата на Казахстан и очаквам да се случи същото и от Астана.”

Кметът на Столична община също изрази добрите взаимоотношения между двете държави. “Въпреки че нямаме лични контакти с кмета на Астана, със съдействието на посланика обменяме различни идеи, които са по отношение управлението на градовете, защото общо взето големите градове имат едни и същи предизвикателства.”

Голям жест към Астана прави и поетът Ангел Симеонов, който е написал текст за песен в чест на годишнината на столицата. Композитор на песента е Росалин Наков, а изпълнител е Орлин Горанов.

По материала работиха Пламен Михайлов и Константина Костова.

One Comment on “Фотоизложба “20 години Астана” откри Йорданка Фандъкова”

Comments are closed.