Одухотверен свят

Изложба в памет на Негово Високо преосвещенство Варненския и Преславски митропилит Йосиф

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” –  гр.Варна ще открие изложба с картини от сбирката на Негово Високопреосвещенство Варненския и Преславски митрополит Йосиф /1900 г.- 1988 г./
В нея ще бъдат представени 26 живописни платна на блажено починалия архиерей. Изложбата ще открие една не много популярна страна от неговата всестранна духовна култура свързана с отношението и познанието му към изобразителното изкуство.

Изложбата се провежда с благословението на Негово Високо преосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Основният жанр на произведенията е пейзажът и в това може да се прозре високия духовен критерий на митрополит Йосиф, да открива божествения дар на красотата в образа на природата. Представените произведения са на едни от най-видните наши художници от средата на миналия век. Сред тях са морските пейзажи на Марио Жеков, Георги Велчев, Христо Каварналиев, Петър Францов, Наполеон Алеков, прекрасните пейзажи на Никола Танев, Атанас Михов, Янко Маринов, Тодор Димитров, изключително изящните и съвършени акварели с цветя на Константин Щъркелов и други интересни произведения – копия и бродерии от чуждестранни художници. В експозицията ще бъде включен и портрет на митрополит Йосиф от Никола Кожухаров.

В изложбата ще бъде включен и  каталог.  Откриването ще се състои  на 5 февруари от 18.00 ч.,  и ще може да се види до 24 февруари 2019 г.  в Градска художествена галерия „Борис Георгиев”–  гр. Варна.