“Зима” с галерия Лоранъ

Зимата е тук. Сезонът, който ни пронизва и контрастно прониква в сетивата ни като студ, мрак и мъгла, нахлува в галерия „Лоранъ“ под формата на зимна изложба в най-студения месец на годината. И какво по-синхронно със зимното време навън? Киша и кал размиват улиците. Мрачно, тъмно и облачно небе виси над главите ни. Прехвърча сняг. Студ сковава пейзажа, скреж обгръща гората, лед смразява водата, мъгли се стелят над земята.

Не си мислете, че зимата не може да бъде вдъхновение. В настоящата изложба зимата е в зоркото полезрение на българските автори от началото на ХХ в. Те много точно предават усещането за сивота и студ, умело и правдиво ни препращат към реалистичната картина на зимата. Улавят специфичното радостно настроение от редкия, но дългоочакван сняг. В платната картинното и живописното начало присъстват чрез отсъствието на цвят и светлина. Сякаш животът наистина спира, за сметка на този в нас. Белота и сивота, празни простори и широта се съревновават зрителят да ги продължи мисловно.

Всичко това е в рамките на добре известни имена на пейзажисти от началото на ХХ в. Атанас Михов решително, но с пестеливи движения на четката разстила мъглявата сивота на снежната фъртуна, замита и попарва с нея дървета и клони. Някъде в сумрака се прокрадва идеята за слънчев отблясък в Търновския пейзаж на Борис Денев. В снежна привечер Елиезер Алшех оставя светложълти отражения в снега на фона на заснежени призрачни къщи.

Александър Миленков, като че бродира наивистичен снежен мотив от преплетени клони и снежни стволове на дървета. Сред пейзажните мотиви в залата в зимни преспи се разказват сюжетите на Марин Устагенов „Кривакът срещу ятагана“ и „Ловци“. Стъпаловидно са накацали къщите в пейзажите на Иван Христов, а акватинтата на Петър Морозов представя леденото обкръжение на Василашките езера.

Изложбата „Зима“ в салона на ул. „Оборище“ 16 представлява едно предизвикателство за нас като организатори със строгата си тематичност и жанровост. Смятаме, че това ще е така и за зрителите с присъствието на имена като Борис Денев, Атанас Михов, Йордан Гешев, Марин Устагенов, Павел Францалийски, Иван Христов, Диран Саркисян и др.