Австралия – най-бързо развиащата се арт туристическа дестинация

Изкуствата все повече се превръщат в теглич за международни посетители в Австралия, показва нов доклад, публикуван от Австралийския съвет.


Миналата година близо половината от осемте милиона посетители на Австралия, са посетили страната заради изкуство (43%). Най-големите атракции са музеите и галериите, които през 2017 г. приветстват над 2,5 милиона международни гости.


“Изкуствата са силно влиятелно и мощно средство за изграждане на национална идентичност и за споделяне на австралийската култура, истории и перспективи със света. Изследването подчертава нарастващия потенциал на изкуствата да стимулират и подкрепят туристическата дейност, а за артистите да увеличат ангажираността си с международния пазар “, казва д-р Уенди Уеър, изпълнителен директор на Съвета за стратегическо развитие и застъпничество на Австралия.


Докладът показва също така, че туристическите обиколки през изкуствата са се увеличили с 47% между 2013 г. и 2017 г., което е по-висок темп на растеж, отколкото при международните туристически числа като цяло (37%). Нещо повече, онези, които се занимават с изкуството, също са имали склонност да останат в Австралия. Петте страни, които съставляват най-голям брой международни арт туристи, са Китай, Обединеното кралство, Съединените щати, Нова Зеландия и Япония.


Докато музеите и галериите са най-популярни за туристите, то сега фестивали, панаири и културни събития също се превръщат във важни атракции. Над един милион туристи са посетили фестивал или културно събитие миналата година, което е ръст от 61% от 2013 г. насам. Този ръст може да се дължи на редица фактори, включително увеличаването на фестивалите, както и разнообразните събития, които се предлагат.