БАН предлага виртуална разходка из българското изкуство

Заради удължаването на извънредното положение до 13 май, от Института за изследване на изкуствата към БАН канят всички на вълнуваща разходка в миналия век.

От днес (7.04.2020) тук (https://www.dropbox.com/s/n3myeer57rs45u3/BG%20XX%20BG%202019%20IIIzk.pdf?dl=0) е достъпна книгата “Българският XX век в изкуствата и културата”. Тя предлага едно интересно историческо пътешествие из българското изкуство от миналия век, а всеки може да я изтегли напълно безплатно, както на български, така и на английски език.

Книгата описва процесите на модернизация на българската култура и съдържа редица доказателства, че родните творци често са били в крак с всички европейски световни тенденции, а понякога дори са били и една крачка пред тях.

Изданието е богато илюстрирано и съдържа много ценна информация за развитието на литературата, театъра, музиката, киното, визуалните изкуства и архитектурата. За почитателите на изкуството и културата, разлистването на тази книга може да се сравни виртуалните разходки на интернет страниците на някои от най-известните музеи в света.

Текстовете са структурирани в три части: „Под знака на модерна Европа (1878 г.-1944 г.), „Метаморфози на модерността” (1945 г. -1989 г.), „Предизвикателства по време на преход” (1989 г. -2000г.).

Книгата е издадена през февруари тази година от Института за изследване на изкуствата към БАН в рамките на проект, финансиран от Фонд „Научни изследвания”, а автори са Ингеборг Братоева-Даракчиева, Ирина Генова, Клер Леви, Йоана Спасова-Дикова, Теодора Стоилова-Дончева, Стела Ташева и Елка Трайкова.