Бойко Борисов: В Европа се отива с написано домашно

Балканите имат редкия шанс да получат своята европейска перспектива и той не бива да се изпуска. Необходима е ускорена, ясна перспектива. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

Процесът на евроатлантическа интеграция на Босна и Херцеговина и засилването на икономическото сътрудничество с България бяха основни теми по време на официалната визита на Борисов в Сараево, която е първата на ниво министър-председател в двустранните отношения.

Премиерът Борисов посочи, че Европа не може да помогне на Босна и Херцеговина при преодоляването на вътрешните противоречия и страната сама трябва да намери решение за тях. “Всички на Балканите е необходимо да разберем, че миналото е история и не трябва да се връщаме назад, не може да има неразрешими въпроси. Западните Балкани не могат без Сърбия, не могат без Македония, но не могат и без Босна и Херцеговина. Ние като Балкани трябва да покажем, че сме умни, работливи и това, че имаме различни религии, е в наш плюс. Трябва да се познаваме повече и да решаваме проблемите между нас. Трябва да си напишем домашното и да отидем готови. На 17 май лидерите на ЕС ще се срещнем в София точно на тема Западни Балкани и това е показателно, че този въпрос ни интересува“, допълни министър-председателят Бойко Борисов.

Двамата лидери се обединиха за укрепване на търговските отношения между България и Босна и Херцеговина. Денис Звиздич подчерта, че очаква подкрепа от Борисов по време на Председателството на страната ни на Съвета на ЕС през 2018 г. „За нас това посещение на делегация от държавата, която ни призна първа, е изключително важно. Подкрепяте всички наши усилия за европейска интеграция. Очакваме по време на Българското председателството Босна и Херцеговина да получи мандат“, каза председателстващият Съвета на министрите.

Той подчерта още, че икономическото сътрудничество между двете страни може да е в по-голям обем, а премиерът Борисов обясни, че изграждането на всички транспортни коридори в региона ще стимулират бизнеса и туризма.

България и Босна и Херцеговина подписаха Споразумение за изменение на Спогодбата между двете правителства областта на международните автомобилни превози на пътници и товари. Документът създава предпоставки за развитие на търговските и икономически взаимоотношения, на автомобилните превози на пътници и товари през териториите на двете страни.

При посещението си министър-председателят Бойко Борисов беше придружаван от вицепремиерите Дончев и Каракачанов и министрите Московски и Караниколов.