Властите неглижират информацията за радиоактивното състояние на България

Информацията по темата за радиоактивната обстановка и наличие на Рутений 106 на територията на Република България  е поднесена със закъснение и по не много професионален начин. Това заявиха на брифинг днес от ПП „Зелените“ и Фондация за околона среда и земеделие.

В края на месец септември в Източна Европа, в неуточнен засега обект, вероятно в Южен Урал, възниква радиационна авария. По данни на френския Институт за ядрена безопасност и радиационна защита (IRSN) и Nuclear Transparency Watch, в атмосферата са попаднали между 100 и 300 терабекерела от радиоактивния изотоп Рутений 106. Този радионуклид е с изкуствен произход и се получава при реакцията на делене на тежките ядра. Евентуалното попадане на частици от него в човешкото тяло може да има трайни негативни последствия.

Измерените активности на въздуха над България и страните от ЕС са под допустимите норми, но са много над нормалните нива. Първото оповестяване за наличието на този изотоп във въздуха е на 3 октомври от страни в Западна Европа. Едва на 6 октомври Агенцията за ядрено регулиране оповести (само) на сайта си за наличието на рутений-106 във въздуха, включително над България . В резултат, мнозинството български граждани научиха за преминаването на тези емисии над страната ни едва в средата на месец ноември, след като информацията бе разпространена от големите обществени медии.

Няма информация дали българските институции са предприели допълнителни мерки за измерване активността на Рутений 106 във въздуха. За сравнение – още на 3 октомври IRSN е мобилизирал всички възможни технически средства и персонал за допълнителни измервания и анализи.

Последният доклад на IRSN от 9 октомври, както и изтекли дни по-късно документи от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) показват много притеснителни данни. Оказва се, че високи нива от Рутений 106 са измерени още на 2 октомври, или 4 дни преди оповестяването в сайта на АЯР. От същия документ става ясно, че на 30-ти септември в станция Бекет, Румъния (в близост до Козлодуй) резултатите са значително по-високи отколкото са отчетени в Козлодуй. Измерванията от Букурещ, Черна вода и Крайова, също от 30 септември, показват най-високите за Европа нива на Рутений 106. От тези данни може да се предположи, че радиоактивните въздушни маси, идвайки от изток-североизток, са преминали над долното течение на река Дунав и следователно с най-големи концентрации на Рутений 106 над Южна Румъния и Северна България, при това, седмица преди тази информация да бъде оповестена на сайта на Агенцията за ядрено регулиране. Учудване буди и това, че МААЕ показва само данни от Козлодуй, въпреки наличието на многото станции от българската мониторингова мрежа.

Много притеснителен е фактът, че АЯР досега не е информирала българските граждани за степента на опасност на аварията, за която IRSN твърди, че е от пета степен по международната скала INES.

„Българските власти продължават да неглежират въпросите свързани с околната среда и оповестяването на данни за концентрацията на различни елемемти във въздуха“, каза на пресконференцията Борислав Сандов, съучредител на ПП „Зелените“. “Над и в България е възможно да има частици от радиоактивния изотоп рутений 106, който представлява опасност за живота и здравето на хората”, допълни още Сандов”.

Какви трябва да се промени, според Зелените?

  • Оповестяване своевременно и адекватно всяка по-висока и нетрадиционна поява на радиоактивни елементи над територията на страната, за да могат българските граждани да предприемат мерки за защита на здравето и живота си.
  • България да подпише Конвенцията за забрана и премахване на ядрените оръжия.

 

От партията вече са изпратили отворено писмо до президента Румен Радев, в което описват проблема и призовават за промяна.