Еволюция на куклите – от хартиени до реални

Ребека 1 (2001 г.) от “Still Lovers” Снимка от артиста Елена Дорфман

Куклите съществуват още от преди Христа , те са създадени с цел за забавление. Най-ранните документирани кукли датират от древните цивилизации на Египет, Гърция и Рим. Те са направени от материали като глина, камък, дърво, кости, слонова кост, кожа или восък. В египетските гробници са открити дървени кукли, които датират още от 21-ви век пр. Хр.
Развитие на куклите
През 19-ти век куклите преминават през своето развитие. Главите на играчките биват изработени от порцелан, които са комбинирани с кожено тяло, плат, дърво или материали като папиемаше.
А началото на 20-ти век, както порцелановите, така и пластмасовите кукли се правят за пазара на колекционерите. Те правят разлика между “кукла” от Китай , “кукла” „порцеланова кукла“, въпреки че за голяма част от обществото тези понятия са взаимозаменяеми. Ценителите виждат разлика в производството, защото “порцелановите кукли” са изработени от глазиран порцелан, а “куклите” са направени от не глазиран порцелан.

тЕвропейска bisque кукла от 1870г.

Типичната старинна кукла от фарфор има бяла глазирана порцеланова глава с боядисана формована коса и тяло от плат или кожа. Този тип кукли са масово произведени в Германия и достигат до най-висока степен на популярността си между 1840 и 1890 г.
Парианските кукли са изработени в Германия, от 1860 до 1880 г. Те се правят от бял порцелан, подобен на китайските кукли, но главата не е потопена в глазура и има матово покритие. Обикновено са оформени с руса коса. По-рядко се срещат кафяви и чернокоси. Косата е подредена по интересен и сложен начин. Очите са боядисани или стъклени. Куклите със стъклени очи са търсени от колекционерите.


Хартиените кукли са изработени от хартия с отделни дрехи, които обикновено се държат върху куклите чрез сгъваеми пластинки. Те често отразяват съвременните стилове, а хартиените кукли от 19-ти век са сред най-ранните кукли на знаменитости. Куклата на Shirley Temple от 30-те години на миналия век е една от най-успешните кукли за знаменитости.

Модните кукли са предназначени главно да бъдат обличани и да отразяват модните тенденции – обикновено са моделирани според тийнейджърките или възрастните жени. Най-ранните модни кукли бяха френски кукли от средата на 19-ти век.

Първата модна кукла “Барби” от 1959г. 

Барби, от американската компания за играчки Mattel, доминира на пазара от създаването й през 1959 г. Братц е първата кукла, която оспорва господството на Барби и достига 40% от пазара през 2006 г.

Реалистичните кукли и манията към тях

Реалистичната кукла е създадена от художник, за да прилича на човешко бебе с възможно най-голям реализъм. Създаването на “живите” кукли започва в началото на 90-те години, след това аудиторията пожелава куклите да стават все по – реалистични, докато не заприличат на истински човек.


Сега в 21 век освен реалистични бебета съществуват и реалистични секс – кукли. Тези кукли са главна част от ежедневието на хора, които имат мания към тях. Голяма част от собствениците са влюбени в своите синтетични деца или партньори. Двама артисти Елена Дорфман и Джейми Даймънд документират живота на привързаните притежатели.


В Милано на 21 февруари започва изложба “Сурогатно. „Идеал на любовта” , която е организирана от фондация “Прада”, в която ще се покажат снимките на Дорфман и Даймънд, които включват мъже със своите секс кукли и жените, които отглеждат своята истинска бебешка кукла.

 Майка Мерилин (2012) от “Forever Mothers.” – Снимка от 
Джейми Даймънд


“Сурогатно. „Идеал на любовта” включва повече от 40 образа, изследващи неконвенционалните взаимоотношения между реалните хора и техните човешки кукли. Те варират от реалистични спътници на секс-куклата, заловени от Дорфман, до старателно изваяните „живи“ бебета и техните гледачи, снимани от Даймънд. Интимните портрети повдигат завесата на обикновено скритите общности и предлагат непредставен поглед върху личния им живот.