Една на всеки 10 американски компании е “зомби”

През по-голямата част от десетилетието централните банки, включително Федералният резерв, запазиха пазарите с лесни, евтини пари, включително най-ниските лихвени проценти в съвременната история. Фирмите и физическите лица отговориха, като заемат повече, особено в САЩ.

Тази ера идва сега и има все по-голям интерес към проследяването на компаниите, които ще бъдат най-уязвими при неизпълнение, когато лихвените проценти се повишат.

Банката за международни разплащания (БМР)  има име за тези компании, които не са в състояние да покрият лихвените плащания с печалби: зомбита.

Технически, зомби е публично търгувана фирма, която е на 10 или повече години, която имa paзxoди пo лиxви пo-гoлeми, oтĸoлĸoтo e пeчaлбaтa и пpeди дaнъци.

Зомби фирмите са се увеличили, дори и при много ниски лихвени проценти. Според БМР делът на зомби компаниите в САЩ се е удвоил между 2007 и 2015 г. и е нараснал до около 10% от всички публични компании. Това вероятно подценява номера, защото корпоративният ливъридж се е увеличил през последните две години и една компания не трябва да е толкова далеч, колкото зомбита, за да бъде изложена на риск от неизпълнение, с увеличение на ставките.

Международният валутен фонд (МВФ) се тревожи за по-широка група от компании, като описва всяка компания с коефициент на покритие на лихвите по-малък от две, като “слаба” или “уязвима”. Но те са особено разпространени в енергийния сектор. Това вероятно се дължи на ниските цени на петрола, които са потискали приходите през последните няколко години.

Отвъд енергията има значителна пазарна капитализация на зомбита (или компании, изложени на риск да се превърнат в зомбита) в секторите на информационните технологии, недвижимите имоти, потребителите и телекомуникационните услуги. Тези компании имат обща пазарна горна граница от над 2,3 трилиона долара, или около 10% от общия американски пазар.

Това не е просто проблем за фирмите и техните инвеститори и служители. Съществуват все повече доказателства, че фирмите от зомбита допринасят за по-широкия проблем на ниската производителност и стагнацията в заплащането. По-слабо ефективните компании изсмукват повече ресурси, отколкото биха могли, забавят приемането на нови технологии, увеличават разликата между пограничните фирми и изоставащите и увеличават шансовете за несъответствие между уменията и работните места в една икономика. При по-обичайни пазарни условия тези компании вероятно ще се провалят, което ще доведе до загуба на работни места.

За зомбита повишаването на лихвените проценти е проблем. Изследователите  очакват плащанията за лихви в цялата икономика да се увеличат с 7-8% през 2018 г., което изисква еквивалентно увеличение на данъците.

Но, както посочи 13D Research, може би проблемът е, че много други компании могат да бъдат изложени на риск, но са прикрити от сложни корпоративни финансови инженери и вместо това изглеждат в добро здраве. При рекордно високи нива от близо 75% от заемите с ливъридж, които имат по-малко строги условия на спазване, потенциално заемодателите имат по-малка способност да действат рано, ако заемодателят е във финансово бедствие.
Финансовите пазари са дарвинисти. Еволюционният процес на естествения подбор има паралел в икономическата екосистема. С години стимул в световните финансови системи процесът на износване, който обикновено се среща на пазарите, е значително изкривен. И няма гаранция за меко приземяване, тъй като високодоволствените компании се отбиват от евтини пари