Изкуството на развода или как Ръсел Кроу продаде 226 неща от личната си колекция

В събота, в Sotheby’s в Сидни,  се състоя аукцион на кинематография – пълни с напрежение, романтика, несполучлив хумор и дори Леонардо Ди Каприо. И тъй като продавачът зад оживения търг беше Ръсел Кроу,  наистина се оказа забавна вечер, пише art news.

Озаглавена “Изкуството на развода”, продажбата включваше 226 партиди от личната колекция на австралийският актьор между които имаше бижута, спортни и филмови сувенири.

Продажбата се проведе на 54-ия рожден ден на Кроу, който също отбеляза 15- годишнина от сватбата си с Даниел Спенсър. Двамата се женят през 2003 година, и се разделят през 2012 г., въпреки че разводът бе завършен едва миналата година, когато идва и идеята за продажбата.

След 5-часовата продажба Кроу съобщи, че е надминал предварителната оценка от 2 милиона долара до общо 2.8 милиона долара, като преговорите все още продължават.

The Suitor (1960) на Чарлс Блеймън.

На оживения търг, който бе предаван на живо във Фейсбук страницата на Кроу, 85% от творбите са продадени с 45% над стойността си. Най-високата цена бе заложена за The Suitor (1960) на Чарлс Блеймън, която привлече 336 396 долара, включително премията на купувача – повече от два пъти по-ниска. Две други картини на Блекман също се продадоха.

Освен това, “Мертън Бей Фик” и “Палмс” от 1974 г. на Брет Уайтли увеличиха цената си повече от дева пъти, като се продадоха за  177,542 долара.  Норман Линдзи около 1924 г. увеличи четирикратно своята ниска оценка, като се продаде за 93 443 долара.

Бяха продадени и четири творби от Пенли Бойд, както и други от Маргарет Олли, Робърт Дикерсън, Сидни Нолан, Джордж Браунинг, Джеръми Търнър, Хол И компания, Джоузеф Фрост, Станислав Плутенко, Гиб Сингълтън и Про Харт.

Освен художествената колекция на Кроу, филмовите сувенири представляваха важна част от продажбата, например с ботушите на Кроу от Romper Stomper (1992) и костюмътму  от The Silver Brumby (1993), който е взет от Националния музей на Австралия.

 

Преди продажбата Кроу каза, че иска да се отърве от нещата си “в духа на придвижване напред на чист въздух” и въпреки че мнозина спекулират, всички приходи от продажбата ще финансират благотворителната фондация на Кроу, която се занимава с оигуряване музикално образование на местни деца.