5 доказателства, че изкуството прави света по-добър

Въпреки проблемите по света, изкуството е способно да донеседобро. Затова и съществуват инициативи, вдъхновени от него, посветили се напомагането на другите в укрепването на човешкия дух.

Представяме пет трогателни истории:

The Za’atari project

За милиони сирийски бежанци концепцията за дома – място на което да се завърнеш, общност, в която принадлежиш – е далечен спомен. Бежанският лагер „Заатари” в Йордания е вторият по големина сирийски лагер за бежанци в света с над 100 000 бежанци. Условията в пустинния лагер са сурови и коренно различни от живота, който са имали преди насилието да погълне родината им.

Художникът Джоел Бергнер (Джоел Артиста) си партнира с организациите aptART, ACTED, UNICEF, ECHO и Mercy Corps, за да пренесат заедно изкуството и общностните работилници в лагера. Децата, участващи в програмата, допринасят за стенописите и ярко боядисаните колички в Заатари и така придават цвят и кратко разсейване от мрачните обстоятелства. В допълнение към творческата работа те обсъждат и качеството на водата, хигиената, разрешаването на конфликти и други въпроси, критични за живота в бежански лагер.

Beads of courage

Кога са мънистата могат да бъдат повече от просто мъниста? „Мъниста на куража” (Beads of courage) се основава на концепцията, че мънистата са натоварени със смисъл – и през цялата история са били използвани за валута, украса, бижута и церемонии. Артисти от цял свят даряват мъниста на деца, които да ги използват за направа на огърлици, гривни, въжета и други украшения. Мънистата се използват като начин, сериозно болните деца да разкажат своите смели истории чрез изкуството.

Много от тези деца прекарват месеци наред в болница, възстановяващи се от тежка операция или се подготвят да преминат през нови процедури. По време на това тяхно изпитание, мънистата се превръщат в ценно притежание и им помага да се редуцира шокът от болничната среда.

Inklude

Inklude е студио за изкуство и дизайн, което работи с възрастни с аутизъм и увреждания в развитието, за да ги усъвършенства като художници и предприемачи. Артистите на Inklude проектират и изпълняват своите уникални творчески проекти в съвместни студийни среди. Inklude осигурява ресурси и насоки, помагайки им да успеят. Съоръжението на Inklude поддържа голямо разнообразие предлагащо много артистични интереси – от скулптура и изработка на бижута до рисуване.

Програмата на Inklude ангажира творците в целия процес. Не само творят, но и взимат решения също как творбите им да се показват. Също така имат възможност да печелят приходи от продажбата на своята работа. Това дава възможност на творците на Inklude да развиват бизнес и творчески умения. Проверете част от тяхната работа в онлайн магазина.

Art Bridge Houston

Водещата философия зад Art Bridge Houston е, че изкуството лекува – идея, подкрепена от многобройни изследвания. С оглед на това тяхната мисия е да донесат лечебната сила на терапевтичното изкуство на най-нуждаещите се хора и общности. Само тази година те ще обслужат повече от 3000 души с класове, вариращи от калиграфия до бродерия.

Art Bridge Houston работи главно с бездомни, младежи в рисково положение и семейства, живеещи в бедност. Също така разширяват работата си по начин, който да включва бездомни възрастни, ветерани и хора, страдащи от хронични заболявания.

The Children’s healing art project (CHAP)

Както в болницата, така и извън нея, процесът на възстановяване може да е труден за деца и семейства. CHAP признава, че тази борба не завършва заедно с болничният престой. За това се предлагат програми, в които децата и семействата, засегнати от заболяване, увреждане или специални нужди, биват подложени на арт-терапия.

Работата на CHAPе едновременно плодотворна и мощна. Повече от 10 години те осигуряват 50 часа лечебно изкуство на седмица в различни болници и клиники в щата Орегон, САЩ. По време на всеки от тези часове, потърпевшите се разсейват от болестта иполучават време да създадат и представят творчество, чрез което духът им укрепва.  

artworkarchive