Карти на Покемон издигат в култ “Писък” на Едвард Мунк

Покемон е изкуство толкова, колкото е един сандвич. Така обаче се разглежда, благодарение на сътрудничеството между Покемонския център и Токийския музей на изкуствата,  вдъхновени от класическата живопис “Писък”.

В скоро време ще има налична линия от карти за размяна на покемони, както в музея, така и по магазините, като всеки може да разполага с покемон, имитиращи класическата поза от картината на Едвард Мунк.

Първата карта в комплекта, базирана на Mimikyu,ще се продаде на 27 октомври. Целият комплект ще бъде на разположение до 20 януари 2019 г. Тази колекция е не само вдъхновена, но и е изненадващо подобна на стила и цветовата палитра на най-известната работа на Мунк.

В същия ден, в който се открива колекцията, музеят по изкуствата в Токио ще започне ретроспекция на кариерата на Едвард Мунк. Това ще отбележи първия път, когато “Писък” и няколко други произведения ще бъдат изложени в Япония, което ще се превърне в особено вълнуващо събитие.

Единственото обяснение за това защо “Pokémon” се занимава с нещо толкова привидно излязло от ролевата му кабина като експресионистичното изкуство е, че: това е и Pokémon. И това също е изкуство.

Ето и картите: