Когато политиката е криминализирана

Завидни са наказателните разследвания на политици в Америка, на които сме всидетели от скоро време. Робърт Мюлер, специалният защитник, получи обвинителен акт, свързан с разследването на евентуалното тайно споразумение между кампанията “Тръмп” и руското правителство.

Конгресните комисии също разследват руското участие в изборите през 2016 г. Републиканците обявиха намеренията си да разгледат управлението на администрацията на Обама за имейлите на Хилъри Клинтън и решението й да даде на руска контролирана компания “Уран Уен”  контрол над някои запаси от американски уран. Сега Министерството на правосъдието обмисля дали да назначи специален защитник в сделката с урана.

Правителствената корупция трябва да бъде преследвана. Американският конгрес играе роля в надзора на изпълнителната власт и разузнавателни агенции са прави да изразяват загриженост за чуждата намеса в изборите им.

Но има нещо обезпокоително за сегашната ярост на наказателните разследвания.

Те посочват една плашеща тенденция, която засяга всички: криминализирането на политическите различия.

Американската правна система дойде и да изисква доказателства извън разумното съмнение, единодушно жури и ясни устави, които разграничават наказателното и некриминалното поведение. Нищо чудно, че Бенджамин Франклин казва, че “стотици виновници трябва да избягат, отколкото един невинен човек да страда”.

С течение на времето обаче съдебните стандарти на страната и строгите защитни мерки за обвиняемия затрудниха затварянето на политическите врагове, поддържайки решаваща опора срещу автокрацията. Но тази опора се ерозирала предимно в резултат на нов подход: използването на политически неутрални, но прекалено комерсиални закони за възпрепятстване на правосъдието, корупцията и конспирацията, които могат да бъдат използвани за съдебно преследване на етично подвеждащи, но не непременно престъпни действия на политически съперници.

В този смисъл днес целта за политически разследвания е Доналд Тръмп и неговата кампания. Миналата година (и отново днес) беше Хилъри Клинтън – както беше и съпругът й преди нея. Следващите са Бърни Сандърс и съпругата му, които са разследвани по заповед на републиканска партия във Върмонт.

Прекалено гъвкавият, лесно разширен престъпен статут е натоварено оръжие, което може да бъде уволнено от ревностни прокурори с почти всяка цел. Време е да се съхранява оръжието, докато не е наистина необходимо – а не, когато някой иска да нарани политическите си врагове.

 

 

 

Адам Дершовиц/ The New York Times 

About simmona

qsdvbgnjm,

View all posts by simmona →